fbpx

10 motive pentru care Access este ușor de folosit

Microsoft Access este un mod distractiv de a începe înțelegerea conceptelor legate de funcționarea bazelor de date. Probabil te întrebi ”ce sunt bazele de date?”.

Bazele de date (databases) se folosesc pentru stocarea în siguranță a datelor dintr-o aplicație – atât cele introduse de către utilizatori cât și cele ce sunt puse la dispoziția acestora. Cu cât crește complexitatea bazelor de date, vom avea nevoie de procese mai avansate pentru proiectare și modelare.

Pentru a putea gestiona informațiile dintr-o bază de date, este necesar un SGBD (Sistem de gestiune al bazelor de date). Acesta ne oferă posibilitatea de a adăuga, șterge sau actualiza datele, fără a vedea modul în care sunt stocate. Practic, SGBD-ul este interfața care permite administrarea datelor fără a interacționa cu suportul de stocare în sine.

Access este printre primele SGBD-uri moderne care a fost adoptat de către numeroase companii, fiind folosit și în prezent în diverse aplicații. În continuare ne propunem să expunem motivele pentru care Access a căpătat popularitate și și-a păstrat-o de-a lungul anilor.

 

 • Integrare directă cu alte produse din suita Office: Word, Excel, Outlook

Microsoft este una dintre cele mai cunoscute filme de dezvoltare software din lume, punând la dispoziția utilizatorilor soluții precum: Word, Excel, Outlook.

În momentul de față, pachetul Office este cel mai utilizat atât în mediul business dar și în scopuri individuale.

Datele dintre oricare din acestea pot fi portate cu ușurință în Access, unde ulterior pot fi prelucrate pentru a genera rapoarte sau obține informații importante pentru utilizatori.

 

 

 • Posibilitatea de portare cu ușurință către SQL Server

În cazul alegerii Microsoft Access ca și SGBD pentru baza ta de date, e bine să știi că vei avea posibilitatea să migrezi cu ușurință către SQL Server, care este un sistem mai avansat de gestiune a datelor.

În momentul în care începi să dezvolți o bază de date, vei porni inițial cu un volum mic de înregistrări, pentru care se va potrivi sistemul pus la dispoziție de către Access. Ulterior, pe măsură ce aplicația/baza ta de date evoluează și ajungi la un număr mai mare de înregistrări (sute de mii), vei vrea să transferi informațiile către un SGBD mai avansat.

Din fericire, atât Access cât și SQL Server sunt dezvoltate și menținute de Microsoft, lucru care va simplifica procesul de migrare al datelor, minimizând riscul de pierdere al informațiilor.

 

 • Intuitiv și ușor de folosit

Când începi să lucrezi într-o aplicație nouă, ai nevoie este să îți fie cât mai ușor să o înțelegi.

Un alt lucru ar fi să poți începe să o integrezi în activitățile tale în cel mai scurt timp.

Mai ales, dacă ești familiar cu Excel, atunci s-ar putea ca Access sa fie la fel de ușor de folosit pentru tine, avand o interfață asemănătoare, comenzi simple pe care le poți folosi iar la deschiderea aplicației vei primi instrucțiuni utile legate de operațiuni și cum le poți utiliza pentru a îndeplini sarcinile la care lucrezi.

 

 • Conectarea facilă la un număr mare de platforme (SQL Server, SharePoint, ODBC)

Într-o organizație nu folosești un singur sistem de stocare al datelor, fiind posibil ca în diverse departamente să te loveștii de diferite tehnologii. Microsoft Access pune la dispoziție un mod de a comunica cu alte sisteme de stocare a datelor făcând ușoară transmiterea de informații atunci cand este necesar.

Astfel în cazul în care vei vrea să migrezi datele din Access în orice altă platformă nu îți vei face griji că vei irosi timp făcând un transfer manual al datelor. De asemenea fiind atât de ușoară conectarea la SQL Server, Sharepoint sau ODBC va fi mult mai facil pentru tine să testezi mai multe baze de date.

 

 • Transferul datelor din Excel în Access

Excel este folosit de mulți ani pentru generarea de rapoarte care ajută la organizarea internă a companiilor: (mai mici sau mai mari) să țină evidența facturilor, extraselor, programelor de muncă sau altele. Dacă dorești să aplici pentru o poziție de secretar(ă) sau asistent manager, este necesar să ai noțiuni de introducere, validare și prelucrare date.

Având informații atât de sensibile stocate în multiple documente de tip Excel, un mod bun de a gestiona folosirea și căutarea informațiilor din cadrul acestora este prin stocarea lor într-o bază de date.

Astfel, atunci când vei face transferul datelor din Excel în Access, este util să știi că această migrare se face cu ușurință și șansele de pierdere a datelor este minimă spre inexistentă.

 

 • Sintaxa Access este un bun punct de start în lucrul cu bazele de date

În cazul în care n-ai mai lucrat până acum cu sintaxa specifică bazelor de date, Microsoft Access pune la dispoziție un limbaj ușor de învățat și înțeles.

Sintaxa reprezintă setul de reguli de scriere și poate fi considerată echivalentă cu gramatica unei limbi. Instrucțiunile necesare pentru generarea de rapoarte sunt foarte asemănătoare cu limbajul natural și sunt intuitiv de scris.

Mai mult decât atât, dacă te familiarizezi cu modul de a scrie interogări în cadrul Access, îți va fi ușor să tranziționezi ulterior și către alte SGBD-uri.

 

 • Suportul comunității

Microsoft Access  a început să fie dezvoltat în Noiembrie 1992, și a trecut de atunci prin foarte multe versiuni, fiecare dintre ele venind cu un set de îmbunătățiri. Datorită acestora, administratorii de baze de date au rămas loiali acestui SGBD și s-au implicat în mod activ în găsirea celor mai bune soluții pentru diverse probleme.

În prezent, comunitatea de dezvoltatori de baze de date Access este foarte răspândită și conține mulți oameni cu experiență. Astfel, dacă în postura de utilizator nou al Microsoft Access ai avea întrebări sau nelămuriri,  această comunitate ți-ar veni cu siguranță în ajutor.

 • Ușurință în dezvoltarea aplicațiilor cu interfața grafică – cu ajutorul VBA

Este important să poți vizualiza datele stocate într-un format cât mai uor de citit, să ai posibilitatea de a le actualiza sau de a le elimina din baza ta de date într-un mod cât mai ușor.

Microsoft Access funcționează foarte bine împreună cu limbajul VBA (Visual Basic for Applications) și pot fi folosite împreună cu ușurință pentru a construi o interfață grafică în vederea vizualizarii datelor stocate.

Ambele soluții sunt dezvoltate de Microsoft, deci vor avea o interoperabilitate avansată, iar rezultatul final va fi unul estetic plăcut.

 • Access va primi îmbunătățiri în mod constant în viitor

După cum am menționat într-un motiv anterior, Access este folosit de foarte mulți ani de un număr mare de dezvoltatori, iar din acest motiv, Microsoft și-a propus să îl dezvolte astfel încât să țină pasul cu cererea.

Această dezvoltare are loc în mod continuu, eficiența de funcționare fiind în creștere de la o versiune la alta. De asemenea, în viitor, urmează ca Access să primească suport și integrare  împreună cu alte soluții, cum ar fi cea de cloud – Microsoft Azure. Întrucât din ce în ce mai multe aplicații își mută o parte din funcționalitate în cloud computing, această viitoare integrare va reprezenta un plus major al tehnologiei.

 

 • Inclus în licența de Microsoft Office

 

Utilizarea Microsoft Access se face în mod asemănător cu majoritatea produselor oferite de cei de la Microsoft – pe bază de licență.

Din fericire, la achiziția pachetului standard de Microsoft Office te vei bucura și de obținerea licenței pentru Access.

Așa cum am menționat și în câteva motive anterioare, intercomunicarea între aceste aplicații se face foarte ușor și  poate fi avantajos pentru tine ca și client să ai deja la dispoziție aplicațiile necesare unei afaceri, sub aceeași licență.

Fiind unul dintre primele SGBD-uri moderne care s-a impus pe piață, soluția Microsoft Access s-a lovit de un număr de provocări pentru a se păstra de actualitate și a își menține poziția în topul preferintelor administratorilor de baze de date.

 

Datorită faptului că este în continuare dezvoltat și utilizat pentru a răspunde celor mai moderne cerințe, împreună cu motivele prezentate mai sus, recomandăm învățarea Microsoft Access tuturor celor interesați de o carieră în administrarea de baze de date.

 

  Sponsori și parteneri