fbpx

Curs Linux 2 – Administrator Server

Învață să instalezi și să configurezi cele mai uzuale servere de servicii pe Linux: Firewall, Apache, Postfix, Dovecot, Bind

Înscrie-te:
Nivel

Advanced

Nr. ședințe

7

Durata ședinței

4 ore

Studiu individual

8 ore/săpt.

Suport de curs scris

Limba de predare

Română

Limba materialului scris

Română/Engleză

Metode de evaluare
  • examene de capitol
  • examen final practic
Tarife Curs Online
100 RON - pers. fizică
180 RON - pers. juridică

Despre curs

Curs Linux 2 – Administrator Server reprezintă continuarea firească a cursului Linux 1 – Administrator Sistem. Studentul face trecerea la folosirea în scop profesional a sistemului de operare. Vom folosi CentOS 6 instalat și configurat la cursul Linux 1 pentru a configura și depana conexiunea la rețea. Apoi vom începe instalarea serviciilor uzuale (Firewall, DNS, HTTP, Mail) folosite pe serverele companiilor.

Efortul depus pentru a învață noțiunile din acest curs este mai mare decât la Linux 1, dar satisfacția va fi pe măsură în momentul în care veți reuși să accesați pagina web găzduită de serverul dvs. La fel va fi și atunci când veți trimite mailuri prin intermediul serverelor configurate de dvs.

Cui se adresează cursul?

Cursul se adresează cursanților care au promovat Linux 1 sau au cunoștințe echivalente pe care le pot demonstra înainte de înscriere prin susținerea unei evaluări practice.

Modalități de desfășurare a cursului

Ședințele se desfășoară o dată pe săptămână în aceeași zi și la aceeași oră ca primul curs. În cele 4 ore pe săptămână are loc explicarea teoretică a noțiunilor prezente în materialul online și aplicarea practică în cadrul laboratoarelor.

Laboratoarele constau în aplicarea practică a noțiunilor teoretice. Astfel cursanții vor avea de îndeplinit sarcini, li se va explica cum le vor putea îndeplini, iar apoi instructorul se va asigura că fiecare a înțeles noțiunile care se doresc a fi fixate, prin efectuarea laboratorului. Se pune accent pe laborator, având în vedere că de cele mai multe ori experiența practică este cea mai relevantă.

Contul de cursant

Ce înseamnă asta?

Dacă ești cursant nou, după procesarea plății, vei primi pe mail o solicitare de activare a contului tău și un mail de informare ca ai fost înscris/înrolat în clasa. Contul tău va fi pe cursuri.telacad.ro, pe care îl vei accesa cu adresa de e-mail și parola setate în formularul de înscriere.

Dacă ești deja cursantul nostru, după procesarea plății, vei primi confirmarea înscrierii/înrolării în clasa dorită și îți vei accesa contul cu e-mail-ul și parola deja existente.

Ce găsești aici?

  • Materialele scrise și video
  • Regulile de Promovare
  • Exerciții suplimentare
  • Examenele de capitol pe care le vei susține online.
  • Catalog cu note
  • Diploma Telecom Academy la promovarea cursului

Perioada maxima de promovare a cursului este de 4 luni de la data înscrierii.

 

Ce vei învăța

– Noțiuni generale despre rețeaua Internet, stiva de protocoale TCP/IP; elemente de configurare ale rețelelor IP.
– Elemente de configurarea a Linuxului pentru comunicarea în rețea TCP/IP (configurare interfețe de rețea, rute statice, hostname, Resolver DNS, etc), precum și utilitare aferente.
– Să configurezi si să utilizezi IPTABLES pentru controlul traficului IP (firewall, NAT, port forward, etc).
– Protocolul DNS, configurarea unui server DNS folosind utilitarul Bind, precum și folosirea diverselor utilitare (dig, nslookup, etc) pentru diagnosticarea funcționării protocolului DNS.
– Să instalezi și să configurezi suita LAMP: Linux, Apache (webserver), MySQL (DB server) și PHP
– Să instalezi, configurezi și să utilizezi servere de partajare fișiere în rețea: NFS, SAMBA, FTP.
– Să instalezi și să configurezi serverele de mail Postfix (SMTP) și Dovecot (IMAP/POP3).
– Să creezi și să simulezi topologii de retea simple formate din 2 – 3 echipamente cu rol divers (router, server & client dns /https /file-share), folosind Virtual Box.

 

Certificări

Nivelul cererii pentru cunoștințele de Linux a crescut exponențial în ultimii ani. Obținerea unei certificări Linux Professional Institute oferă recunoașterea dobândirii acestor cunoștinte, de la nivel începător până la nivel profesional.

Susținerea examenelor pentru obținerea certificărilor oferite de Linux Professional Insitute (LPI) se face în centre autorizate Person VUE. Telecom Academy este centru de testare Pearson VUE din anul 2007, așadar aceste examene se pot susține și la noi. Programările se fac de pe site-ul: www.pearsonvue.com

1. Linux Essentials Professional Development Certificate

Linux Essentials este o certificare de dezvoltare profesională care atestă cunoștințele de bază pentru cei care studiază sisteme Open Source și diverse distribuții de Linux. Cunoștințele necesare pentru această certificare se obțin în urma absolvirii cursului Linux Essentials, care vă oferă o reducere de 20% din valoarea de 139.99$ a examenului.

2. LPIC-1: Linux Server Professional Certification

LPIC-1 este o certificare profesională care atestă cunoștințe de mentenanță la nivel CLI, instalare și configurare a unui calculator cu Linux și configurări de bază de rețea. Pentru obținerea certificării LPIC-1 este necesară promovarea examenelor LPIC-1(101-400) și LPIC-1(102-400). Absolvirea cursului NDG Introduction to Linux 1 vă oferă un discount de 20% din valoarea de 188$ a primului examen.

3. LPIC-2: Linux Network Professional Certification

LPIC-2 este a doua certificare din programul LPIC. Prin aceasta sunt dovedite abilitățile de administrare a rețelelor mici și mijlocii. Aceasta se obține în urma promovării examenelor LPIC– 2 (117 -201) și LPIC-2 (117-202), fiecare dintre ele având valoarea de aproximativ 188$.

4. LPIC-3: Linux Enterprise Professional Certification

LPIC-3 este cea mai puternică certificare din programul LPI. Aceasta este concepută pentru nivel Enterprise ăi atestă cunoștințe avansate de administrare Linux, atât la nivel de server cât și la nivel de rețea. Pentru obținerea ei trebuie promovat oricare dintre cele 3 examene: LPIC-3 (117-300), LPIC-3(303-150), LPIC-3(304-200), fiecare dintre acestea având valoarea de 188$.

Programa

1.1. Functionarea retelelor TCP/IP
1.2. Configurarea masinii Linux
1.3. Configurarea interfetelor de retea
1.4. Verificarea functionarii retelei
1.5. Optiuni de routare
1.6. Utilitarul de monitorizare retea IPTRAF

2.1. Functionarea IPTABLES
2.2. Tipuri tabele IPTABLES
2.3. Reguli de firewall
2.4. Configurarea ale tabelelor si regulilor. Exemple

3.1. Functionarea serverului DNS
3.2. Caching Name Server
3.3. Pornirea serverului DNS
3.4. Forwarding DNS
3.5. Configurarea DNS-ului
3.6. Configurarea propriului domeniu DNS
3.7. Zona Reverse
3.8. Zonele Slaves
3.9. Securitatea serverului DNS

4.1. Introducere server web
4.2. Configurarea server HTTP
4.3. Identificarea serverului web
4.4. Locația fișierelor serverului
4.5. Procesele Apache
4.6. Configurarea fișierelor de log-uri ( jurnalele )
4.7. Controlul accesului la datele serverului
4.8. Virtual Hosts
4.9. Găzduirea virtuală după nume
4.10. Găzduirea virtuală bazată pe adresa IP
4.11. Serverul web – cerințe și module

5.1. Introducere
5.2. Samba server
5.2.1. Configurarea serverului folosind utilitarul grafic
5.2.2. Configurarea serverului SAMBA din linie de comanda
5.3. Serverul FTP

Laborator recapitulativ in care se refac toate serverele dupa un scenariu foarte apropiat de implementarea practica intr-o companie.

Examen Final Practic

Sponsori și parteneri