fbpx

Ce este Ansible și la ce se utilizează?

Dacă sunteți o persoana în domeniul  IT, auziți și o sa auziți  în continuare despre Ansible ca acesta „nu a fost nicăieri alegerea nr. 1 pentru automatizarea software în multe organizații.” Compania StackShare listează peste 1.000 de companii care folosesc Ansible, inclusiv Intel, Evernote și Hootsuite, iar blogul Ansible spune că Apple și NASA au adoptat-o ​​și ele.

Deci, ce este exact Ansible și de ce a câștigat popularitate atât de repede? Vom analiza aici și, de asemenea, vă vom spune un pic despre motivul pentru care Ansible funcționează atât de bine și despre cum să îl folosiți.

Ce este Ansible?

Ansible este o tehnologie lider în lumea DevOps. Din cauza pandemiei de coronavirus, Thomas Anderson, vicepreședintele Red Hat al Ansible Automation, a declarat că întreprinderile trebuie să se automatizeze mai mult ca oricând. Pentru a răspunde cerințelor evolutive ale afacerii în fața unor condiții globale incerte, vedem că organizațiile IT își accelerează eforturile de automatizare pentru a ajuta la impulsionarea mai rapidă a inovării, în timp ce gestionează creșterile cererii datorate forțelor de muncă la distanță.

Ansible este un instrument de automatizare de tip open-source sau platformă, utilizat pentru diferite sarcini în domeniul IT, cum ar fi gestionarea configurației, implementarea aplicațiilor, orchestrarea de servere.

Automatizarea este crucială în aceste zile, cu diferite medii de infrastructura  IT prea complexe și deseori care necesita rapiditatea de a se adapta pentru ca administratorii și dezvoltatorii de sistem să țină pasul dacă ar trebui să facă totul manual. Cea mai recentă versiune a Red Hat Ansible Automation Platform ajută la o mai mare inovație a automatizării cu stabilitatea producției, oferind o mai mare încredere organizațiilor că pot adopta noi tehnologii de automatizare pentru a extinde amprentele IT în timp ce susțin în continuare medii critice pentru misiune. Platforma Red Hat Ansible Automation, inclusiv colecțiile de conținut Ansible, este disponibilă acum pe cloud.redhat.com.

Automatizarea simplifică sarcinile complexe, nu doar făcând lucrările dezvoltatorilor să fie mai gestionabile, ci le permite să concentreze atenția asupra altor sarcini care adaugă valoare unei organizații. Cu alte cuvinte, eliberează timp și crește eficiența. Să ne uităm la unele dintre motivele popularității.

Avantajele utilizarii Ansible?

  1. Gratuit: Ansible este un instrument open-source, foarte simplu de configurat și utilizat. Nu sunt necesare abilități speciale de codare pentru a utiliza playbooks ale Ansible
  1. Puternic: Ansible vă permite să modelați chiar și fluxuri IT de lucru extrem de complexe.
  2. Flexibil: puteți orchestra și personaliza întregul mediu de aplicație, indiferent unde este implementat.
  1. Fără agent: nu trebuie să instalați niciun alt software sau port firewall pe sistemele client pe care doriți să le automatizați. De asemenea, nu trebuie să configurați o structură de management separată.
  1. Eficient: Deoarece nu aveți nevoie să instalați niciun software suplimentar, există mai mult spațiu pentru resursele aplicației pe serverul dvs.

În continuare, în calea noastră de a înțelege ce este Ansible, o să aflăm caracteristicile și capacitățile acestuia.

Configurare Management

Ansible este proiectat să fie foarte simplu, fiabil și consistent pentru gestionarea configurației.

Configurațiile unui mediu în cadrul infrastructurii sunt simple descrieri de date care  pot fi citite de oameni și analizate de către mașini. Tot ce ai nevoie pentru a începe administrarea sistemelor este o parolă sau o cheie SSH (Secure Socket Shell, un protocol de rețea).

Un exemplu despre cât de ușor se face gestionarea configurației:

Dacă doriți să instalați o versiune actualizată a unui anumit tip de software pe toate mașinile din întreprinderea dvs., tot ce trebuie să faceți este să scrieți toate adresele IP ale nodurilor (numite și gazde) și scrieți un registru de redare Ansible pentru a-l instala pe toate nodurile, apoi rulați un playbook de pe mașina de control (master).

Nu va trebui să scrieți cod personalizat pentru a vă automatiza sistemele; enumerați sarcinile care trebuie făcute prin scrierea unui fișier de tip playbook și Ansible își va da seama cum să vă duceți sistemele la starea în care doriți să fie incluse.

Cu alte cuvinte, nu va trebui să configurați manual aplicațiile pe fiecare mașină. Când rulați un playbook de pe mașina de control, Ansible utilizează SSH pentru a comunica cu gazdele destinație și pentru a rula toate comenzile (sarcinile).

Orchestrarea

După cum sugerează și denumirea, orchestrarea implică aducerea diferitelor elemente într-o operațiune întreagă, asemănătoare modului în care un dirijor muzical aduce notele produse de toate instrumentele într-o lucrare artistică.

De exemplu, odată cu implementarea aplicațiilor, trebuie să gestionam nu doar serviciile de tip front-end și back-end, ci și bazele de date, rețelele, stocarea și așa mai departe. De asemenea, trebuie să vă asigurați că toate sarcinile sunt gestionate în ordinea corespunzătoare.

Ansible folosește diferite strategii de automatizare, aprovizionare și multe altele pentru a ușura orchestrarea sarcinilor. După ce ați definit infrastructura utilizând câteva fișiere de tip playbook Ansible, puteți utiliza aceeași orchestrare oriunde aveți nevoie, datorită portabilității cărților de joc Ansible.

Securitate si conformitate

Ca și în cazul implementării aplicațiilor, politicile de securitate la nivel de site (precum regulile firewall-ului sau blocarea utilizatorilor) pot fi implementate împreună cu alte procese automatizate.

Dacă configurați toate detaliile de securitate pe mașina de control și rulați acel fișier de tip playbook  asociat, toate gazdele vor fi actualizate automat cu detaliile respective. Acest lucru înseamnă că nu va trebui să monitorizați fiecare echipament pentru a respecta securitatea în mod continuu manual.

Și pentru o securitate suplimentară, ID-ul de utilizator și parola unui administrator nu pot fi recuperate în text simplu pe Ansible.

Provizionare în Cloud

Primul pas în automatizarea ciclului de viață al aplicațiilor dvs. este automatizarea furnizării infrastructurii. Puteți furniza platforme cloud, gazde virtualizate, dispozitive de rețea și servere de tip „bare metal”.

Red Hat Ansible Certification

Cursul Ansible Fundamentals realizat de catre Telecom Academy are rolul de a pregăti cursantei pentru certificarea Ansible Red Hat ( https://www.redhat.com), care oferă posibilitatea de a fi angajat mult mai repede in domeniul IT și oferă acreditare la nivel internațional.

Automatizarea cu Ansible pentru examen (EX407) este concepută pentru administratorii de sistem Linux și dezvoltatorii care au nevoie de automatizarea configurației, implementării aplicațiilor și orchestrării. Veți învăța cum să instalați și să configurați Ansible pe o stație de lucru de gestionare și să pregătiți gazdele gestionate pentru automatizare, precum și să validați aceste cunoștințe.

Red Hat își rezervă dreptul de a adăuga, modifica și elimina obiectivele examenului. Astfel de schimbări vor fi făcute publice în avans.

La finalul cursului, cursantul trebuie sa fie capabil să:

  1. Înțeleagă componentele de bază
  • Fișierele de Inventory
  • module
  • variabile
  • facts
  • plays
  • playbooks
  • Fișiere de configurare
  1. Instaleze și configureze un nod de control (master node):
  • Instalați pachetele necesare
  • Creați un fișier de inventar static
  • Creați un fișier de configurare
  1. Configureze gazdele destinație gestionate:
  • Creați și distribuiți cheile SSH către nodurile gestionate
  • Validați o configurație utilizând comenzi ad-hoc Ansible
  1. Creeze scripturi de tip shell care rulează comenzi de
  2. Utilizeze inventare statice și trecerea teoretica prin inventare dinamice.
  3. Creeze fișiere de tip playbooks pentru Ansible
  • Știe să lucreze cu module Ansible utilizate frecvent
  • Utilizeze variabile pentru a prelua rezultatele comenzilor de rulare
  • Utilizeze condiționări pentru a controla execuția de playbook
  • Creeze playbooks pentru a configura sistemele la o stare specificată
  1. Utilizeze module Ansible pentru sarcinile de administrare a sistemului care lucrează cu:
  • Pachete software și depozite
  • Servicii
  • Reguli de firewall
  • Sisteme de fișiere
  • Dispozitive de stocare
  • Conținutul fișierului
  • arhivarea
  • Sarcini programate
  • Securitate
  • Utilizatori și grupuri
  1. Lucreze cu variabile și facts
  2. Creeze și lucreze cu roluri
  3. Descarce roluri dintr-un Ansible Galaxy și sa le utilizeze
  4. Utilizeze documentația furnizată pentru a căuta informații specifice

Articol scris de instructorul nostru, Eugeniu Goncearuc

 

    Sponsori și parteneri