fbpx

Care sunt cele mai iubite, cele mai râvnite, cele mai detestate limbaje de programare?

Stack Overflow realizează periodic sondaje foarte interesante pe care le vom expune și noi în cele ce urmează.

Destul de des primim următoarea întrebare de la cursanți sau viitori cursanți: care este cel mai căutat curs? Cu ce să încep că să am un succes rapid? Dragilor, aici avem de fiecare dată o discuție amplă în care insistăm asupra importanței research-ului pe care trebuie să îl faceți înainte, IT-ul este un domeniu amplu cu multe ramuri și subramuri. Va sfătuim adesea să studiați anunțuri de job-uri de pe platformele de specialitate, tocmai pentru a vă face o idee cu privire la cele mai râvnite skill-uri, cele mai apreciate, cele mai bine plătite.

Până una alta, vă prezentăm cele mai interesante statistici, conform sondajului realizat de Stack Overflow. Sondaj-ul a fost publicat în Mai 2020 și îl găsiți integral aici.

Cele mai iubite limbaje de programare:

Cele mai dorite și râvnite limbaje de programare:

După cum puteți observa, Python este cel mai dorit limbaj de programare din 2020, este un limbaj de programare extrem de ușor de învățat pentru începători, necesar pentru extrem de multe poziții: Software Engineer, Software Developer, DevOps Engineer, Network Engineer – Cisco și-a reorganizat programa și în Februarie 2020 a lansat noua versiune care conține un curs nou: DevNet Associate.

Scopul cursului este dobândirea aptitudinilor de dezvoltare software (Python, GIT), lucrul cu diverse formate de date (XML, JSON, YAML), familiarizarea cu automatizarea utilizând cod, metodologia DevOPS și microservicii, dezvoltarea aplicațiilor sub forma de containere (Continuous Integration/Continuous Deployment pipelines).

De asemenea, mai sesizăm în cele 2 topuri de mai sus 2 limbaje de programare care încep să capete un avans și în România: Golang si Kotlin – cursuri create de la zero alături de instructorii noștri, Bogdan Dina și Sebastian Burchi.

Cele mai dorite și râvnite tehnologii de Baze de date:

Redis rămâne tehnologia cea mai iubită, urmată de PostgreSQL and Elasticsearch. IBM DB2 este tehnologia aflată la polul opus. MongoDB rămâne tehnologia cea mai râvnită.

Cursul creat de noi de Baze de Date-SQL este gândit pentru a vă oferi bazele necesare pentru a lucra ulterior cu orice tehnologie de bază de date. SQL este limbajul de bază, MySQL este unui dintre SGBD-urile asociate lui ușor de setat și folosit, PL/SQL este un limbaj de programare asociat cu ajutorul căruia se pot implementa funcționalități complexe. Așadar, dacă urmărești un job ca Data Analyst sau Database Administrator, este cursul ideal pentru tine. Dacă dorești să lucrezi ca Software Developer, cunoștințele de bază de SQL sunt esențiale, indiferent de limbajul de programare pe care vei lucre.

Dacă dorești să afli cum poți face trecerea de la conceptul de baze de date relaționale la baze de date non-relaționale, cursul Baze de Date-NoSQL este creat special pentru tine, se vor aborda mai multe tipuri de baze de date NoSQL: Redis, MongoDB, Neo4j.

Cele mai utilizate tool-uri pentru collaboration:

GitHub este utilizat în proporție de 82% din respondent, mai mult de 50% utilizează Slack.

Ce este Git?

Git este un instrument care rezolvă problema controlului, revizuirii versiunii codului sursă, util în cadrul unui proiect în care lucrează mai multe persoane ce pot întâmpina dificultăți precum: lucrul pe aceleași fișiere, transmiterea unor fișiere modificate de la o persoană la alta, conflicte, etc. Fiecare membru poate lucra local și independent, iar apoi poate share-ui cu ceilalți modificările utilizând un serviciu de găzduire precum Bitbucket. În proporție de 90%, dacă vrei să devii programator, vei ajunge să utilizezi acest tool, asa că poți afla mai multe la cursul nostru Git & Bitbucket.

Topul celor mai bine plătite limbaje de programare, la nivel internațional:

Haideți să vedem și modul în care sunt interconectate tehnologiile:

Așadar, back to school!

    Sponsori și parteneri