fbpx

Ce înseamnă o carieră în QA – Quality Assurance?

Când am auzit prima dată despre domeniul de Quality Assurance, mi se părea ceva extrem de simplu! Nu îmi venea ușor să înțeleg de ce ar fi nevoie de cineva să se asigure că mașinile, aplicațiile de banking, smartphone-urile și altele de genul, ar avea nevoie de o verificare? Până la urmă, merg bine, nu?

Adică cine nu ar fi capabil să facă peste noapte aplicația de HomeBank fără ca aceasta să aibă defecte care să coste utilizatorii niște zerouri în conturile personale?!

Mare mi-a fost mirarea pe măsura ce am început să mănânc o pâine datorită acestui domeniu, Quality Assurance. Am început să înțeleg că în spatele comodității pe care o am eu zilnic în timpul utilizării anumitor aplicații – fie ele web, mobile sau chiar și din bordul mașinii, se află o persoană (sau o echipă) care se asigură că am cea mai bună experiență de utilizare. Așa că am început să mă leg cu totul de acest domeniu – până la urmă de ce să nu dau și eu o mână de ajutor pentru a face viața mai ușoară cuiva?

 

În ce domenii este nevoie de QA?

Un lucru care mi-a plăcut destul de mult legat de cariera de Quality Assurance încă de la bun început, este faptul că procesul de QA este necesar cam în orice domeniu sau industrie. După cum am încercat să exemplific și la început, nu prea exista domenii care să nu aibă nevoie de o calitate cât mai ridicată a produselor. Indiferent de momentul în care vrei să „analizezi” istoria, fie că e vorba de lucrul în fabrici, ateliere sau în viața digitală pe care o trăim astăzi, întotdeauna calitatea a făcut diferența între Nike și Mike.

 

Ce avantaje are cariera de QA?

 

Calitatea oamenilor care fac testare denotă și calitatea finală a produselor testate.

 

Prin faptul că de QA e nevoie oriunde, putem interpreta o flexibilitate din punct de vedere al domeniilor în care vrei să lucrezi (sau cel puțin, să începi să lucrezi). Să spunem că vrei să începi să lucrezi în programare, telecomunicații sau automotive, dar încă nu ai experiență suficientă pentru a contribui la un produs de la 0… atunci testarea e chiar ceea ce ai nevoie.

O carieră în Quality Assurance te va ajuta să înțelegi mai bine cum funcționează domeniul în sine, te va „forța” să te familiarizezi cu procesele și tot ce se întâmplă în spatele lor, iar la momentul potrivit, te va încuraja să faci proprii pași în a aduce o contribuție domeniului în sine.

Exemplul de mai sus este pentru cineva care vrea să înceapă o carieră prin testare – dar nu este absolut nimic greșit cu a face carieră în testare – case and point, eu am făcut-o. „My first love” a fost networking-ul, iar mai târziu s-a îmbinat bine cu programarea, iar modul cel mai bun prin care am putut să pun cap la cap a fost o carieră de QA Automation.

În felul acesta, am reușit să înțeleg foarte bine ce înseamnă lucrul într-o echipa de testare, să îmi pun foarte bine în aplicare cunoștințele de networking (pe produse specifice) și să automatizez scenariile de test cu ajutorul programării.

Nu aș fi reușit niciunul dintre lucrurile acestea fără a avea o bună pregătire în zona de testare – pentru că până la urmă, calitatea oamenilor care fac testare denotă și calitatea finală a produselor testate.

 

Cum poți începe o carieră în QA – Quality Assurance?

Cele două cursuri de QA pe care le-am dezvoltat –  Fundamentals of Software Testing și Automated Testing – reprezintă o fundație excelentă pentru a porni în carieră. Acestea te vor ajuta nu numai prin prisma informațiilor pe care le vei afla, ci te vor pregăti și pentru un prim interviu în domeniu. Ulterior angajării, poți începe să ieși în evidență prin cunoștințele și contribuțiile aduse proiectului.

 

Experiența ultimilor trei ani mă face să recomand cariera de QA cu mare drag. Alături de colegii mei instructori la Telecom Academy, vă stau la dispoziție pentru sfaturi legate de carieră, întrebări pe care le-ați putea avea sau orice alte nelămuriri mai aveți – ne puteți contacta fie prin email, la office@telacad.ro , fie telefonic, la  0727.761.355 sau 0746.104.999.

 

Articol scris de instructorul nostru, Horia Călin

 

curs-QA-Quality-Assurance-instructor-telacad-horia-calin

    Sponsori și parteneri