fbpx

Cum devii Java Software Developer?

Jobul de Java Software Developer este un job foarte popular în industria IT, de care sigur ai auzit și tu, mai ales dacă ai luat în calcul să îți faci intrarea în acest domeniu.

Sunt câteva motive pentru care foarte mulți oameni se orientează către acest domeniu:

 • Java este un limbaj de programare extrem de popular
 • Cererea pe piața muncii este una extrem de generoasă
 • Salariile și beneficiile sunt atractive

Dacă deja ai luat decizia de a învăța Java, înseamnă că trebuie să începi să te pregătești pentru obținerea unui astfel de rol.

Ce face un Java Software Developer?

Un Java Developer este responsabil cu design-ul, dezvoltarea și managementul aplicațiilor Java. Deoarece Java este un limbaj foarte utilizat, în mod special de organizații foarte mari, task-urile zilnice pot varia destul de mult, în funcție de specificul proiectului sau al companiei. Însă, există câteva tehnologii și skill-uri tehnice comune acestor roluri. Iar noi ne vom concentra pe acestea, tocmai pentru ca tu să fii pregătit la interviul tehnic, dar și în primele luni alături de noua echipă.

De ce doar „primele luni”? Pentru că, trebuie să afli încă de la bun început, că într-un astfel de job, întotdeauna vei avea ceva nou de învățat: tehnologiile evoluează, se modifică versiuni, apar noi concepte ce stau la baza expansiunii acestui domeniu atât de dinamic, care oferă atât de multe beneficii.

Ca și Java Software Developer, cel mai probabil vei face parte dintr-o echipă IT din cadrul unei companii. În funcție de specificul companiei și de modul în care aceasta este structurată, pot exista mai multe echipe IT ce lucrează pe proiecte individuale, conform unei metodologii Agile.

De obicei, rolurile de Java Developer sunt listate de către angajatori în funcție de experiența candidaților, așadar, în cazul în care vei face un research, vei observa poziții pentru Entry-level, Mid-Level sau Senior. De asemenea, și responsabilitățile, dar și nivelul de cunoștințe diferă. De exemplu, un Junior Java Developer, care evident, se află în categoria Entry-Level, ar putea avea ca unul din task-uri să se ocupe de o funcționalitate a programului, în timp ce un Senior Java Developer poate fi responsabil de funcționarea întregului proiect. Aici ne referim la arhitectură, dar și la managementul echipelor.

Înainte să ajungem la skill-urile tehnice pe care trebuie să le deții dacă îți dorești un job de Java Developer, vom vorbi puțin despre etapele de lucru din cadrul proiectelor în care vei lucra:

 1. Arhitectura programului
 2. Adunarea informațiilor: trebuie să aduni informații de la toți cei implicați în proiect, pentru a determina o prioritizare corectă a task-urilor, scopul final al acestuia și etapele ce se vor urma în ordine cronologică.
 3. Dezvoltarea: scrierea codului ce va ajuneg să formeze programul complet. De obicei, scrierea codului se face pe secțiuni denumite features, ce ulterior se vor testa și valida în mod individual.
 4. Testarea: fiecare feature se va testa, iar dacă este cazul, se va începe un process de debugging, astfel încât să te asiguri că fiecare feature funcționează conform cerințelor.
 5. Deployment: codul este transferat în mediul de producție.
 6. Menținerea și optimizarea sistemelor: doar pentru că programul a fost realizat, asta nu înseamnă că task-urile tale s-au finalizat. Tu va trebui să te asiguri că sistemel sunt funcționale și că vei optimiza procesele (software updates, adăugare de noi opțiuni, managementul utilizatorilor, optimizarea codului, păstrarea unui mediu de testare active, etc)
 7. Managementul Proiectului: deși vei lucre și vei raporta tot ce faci către un Project Manager, este foarte important să deții și să îți cultivi skilluri de project management. Acestea sunt caracteristici esențiale menționate în descrierea rolului.

Care sunt skill-uri tehnice pe care trebuie să le deții pentru prima ta poziție ca și Java Software Developer?

Un candidat ideal ar trebui să aibă studii în Computer Science, Inginerie sau un domeniu relaționat cu acestea. Însă, nu trebuie să te lași descurajat de această mențiune. Cererea pe piața muncii pentru Java Developers este una foarte mare. Concentrează-te pe sedimentarea cunoștințelor tehnice, crearea unui portofoliu, obținerea unei certificări de nivel Entry-Level. De asemenea, iată un mic secret: descrierea job-urilor cuprinde întotdeauna cerințele tehnice ce reprezintă un MUST și cerințele tehnice ce reprezintă un NICE TO HAVE. Fii cu un pas înainte și concentrează-te pe mențiunile de la NICE TO HAVE.

 

Ce skill-uri vei găsi la categoria MUST?

Java 1 Associate

Java 1 Professional

Java 2

Java 3 Enterprise Edition

Java 4 Spring Framework

 

Ce skill-uri vei găsi la categoria NICE TO HAVE?

Baze de Date-SQL

Baze de Date noSQL

GIT&Bitbucket

Agile

Jenkins

 

Pachetul nostru complet Java Software Developer îți dă ocazia ca, achiziționând cursurile din categoria MUST, să obții gratuit acces la cursurile din categoria NICE TO HAVE. Cursurile conțin materiale scrise, materiale video, examene și exerciții suplimentare care te vor ajuta să deții toate skill-urile necesare pentru a avea face față cu brio primului tău interviu, dar și primului tău proiect.

Spor la studiu!

 

 

  Sponsori și parteneri