fbpx

Cum să devii un programator bun ?

Îți dorești o carieră în IT și nu știi de unde să începi și încotro să te îndrepți? Ei bine, trebuie să-ți spun că nu e așa de ușor. Să începem de la un curs, dar care?  Poate fi un curs de CCNA bineînțeles, cunoștințele de rețelistică nu strică nimănui, nu-i așa? Poate fi un curs de Excel sau Baze de date că, până la urmă, asta stă la baza programării, lucrăm cu date și trebuie să știm ce să facem cu ele. Bine, bine…dar dacă am deja o bază de cunoștințe? 

 

Este bine să te documentezi puțin înainte de a te înscrie la un curs, să aflii ce ți-ar plăcea să faci, să vezi ce înseamnă să programezi, să creezi pagini web sau să creezi o rețea de calculatoare. Cine nu verifică un loc de cazare înainte sa facă o rezervare?!

Să faci un curs nu este suficient pentru a deveni un programator de succes, este un prim pas bun, însă nu suficient. De aici îți iei informația de bază, îți pui stâlpii de susținere, găsești un mentor, de ce nu? Contează mult să ai pe cineva care să te îndrume.

 

 Pe lângă experiența de lucru dobândită pe parcursul cursului unde înveți lucruri noi, trucuri și primești și sfaturi din partea instructorului, mai este nevoie de câteva lucruri pe care trebuie să le faci pe cont propriu pentru a-ți putea contura o carieră frumoasă și fructuoasă în IT.

Am împărțit pașii pe care trebuie să îi urmezi în acest sens și într-un articol anterior. Însă vrem să punem accent în continuare pe aceștia, așa ca te rog sa îi ai în vedere:

 

  1.Research și înțelegerea pieței

Primul pas pentru a te putea specializa în această industrie constă în  dobândirea bazelor teoretice și practice de programare. Cumva, toate pleacă din același loc, dar tu trebuie să înțelegi sistemul și să dobândești o imagine clară asupra pieței muncii din acest moment – care sunt skill-urile vânate de angajatori, care sunt limbajele de programare la mare căutare și așa mai departe.

Apoi, fără experiență practică, ai nevoie să îți alegi cursuri cu acces pe partea practică, în urma cărora să îți poți crea portofolii cu proiecte personale. Acest lucru te va ajuta enorm pentru un job în domeniu.

Există o mulțime de cursuri pe care le poți urma în acest sens. Trebuie doar să le identifici corect.

 

  2.Învață și alte limbaje de programare

Acum ești în punctul în care prin intermediul cursurilor și, cel mai probabil al unui loc de muncă, ai început să stăpânești un limbaj de programare. Este momentul să treci mai departe.

Învățarea mai multor limbaje de programare te poate ajuta enorm să avansezi în carieră și să deschizi noi și noi oportunități de muncă în domeniu.

Din nou, există cursuri foarte bine structurate, specializate într-un anume limbaj de programare.

Acum este momentul în care îți poți alege direcția în care vrei să devii mai bun, pentru că posibilitățile din prezent sunt infinite. Încearcă să alegi corect și să dezvolți într-una dintre ele.

 

  3.Câștigă certificări ale industriei

Pe lângă diplomele pe care le-ai strans de la diferitele cursuri pe care le-ai absolvit, e momentul să obții și certificările oficiale ale industriei. O mulțime de companii de top din IT oferă aceste examene, iar tu, acum deja trecut de stadiul de boboc al meseriei, ar trebui să încerci să le obții.

 

  4.Continuă să investești în dezvoltarea ta profesională

Întreg sectorul IT este un mecanism în continuă mișcare și dezvoltare, iar tu trebuie să ții pasul. Așadar, o carieră în IT presupune învățare și dezvoltare continuă. Altfel, succesul nu poate fi atins. Sau nu poate fi păstrat.

În fiecare zi apar noi și noi tehnologii, aplicații, sisteme și inovații. Trebuie să rămâi la curent cu ele.

    Sponsori și parteneri