Ce e important într-un CV?
10.07.2020
Puteți să fiți voi oricât de buni, dacă nu știți să vă „vindeți” veți ajunge să nu vă valorificați potențialul. Cu toate că, din fericire, la multe job-uri poți să aplici direct cu LinkedIn-ul (despre care vom discuta într-un articol separat), sunt multe job-uri la care încă ai nevoie de un CV.
Cu siguranță mulți dintre voi o să spuneți că e greu să fii chemat la interviuri, mai ales atunci când nu ai experiență. Aveți dreptate, însă voi trebuie să scoateți maxim din experiența voastră. Dacă după ce că nu aveți experiență multă, nici nu aveți conținutul adecvat în CV, eventual are și un aspect urât și se întinde pe 3 pagini… devine aproape imposibil ca cineva să vrea să vadă cine e în spatele acelui CV.
Așa că hai să o luăm pe rând: prima dată vorbim despre aspect. CV-ul vostru trebuie să aibă un aspect modern. Aveți CV-ul în format EuroPass? E făcut în Word? Atunci e posibil să necesite o îmbunătățire!
Și acum probabil vă gândiți că vă trebuie o eternitate până să vă faceți CV-ul să arate bine. Nu e cazul. Există template-uri de la care puteți porni și de la care vă sfătuiesc să porniți. Vă las aici câteva variante:
- resume.io – i se tot face reclamă pe YouTube. Este gratuit.
- novoresume – ăsta pare un site foarte mișto de făcut CV-uri. Atenție că aveți voie doar la un CV creat și downloadat în versiunea free.
- ȘI CEA MAI INTERESANTĂ VARIANTĂ este acest articol, unde vi se prezintă alte 18 resurse de site-uri prin care vă puteți face CV-ul gratis.
Aveți 20 de site-uri care vă oferă template-uri moderne, nu aveți nicio scuză să vă mai prezentați cu CV-uri făcute în Word.
Acum hai să trecem la conținut. Ce trebuie să conțină un CV? Obligatoriu 4 câmpuri:
- Personal information – numele poate să varieze. Nici nu trebuie neapărat numită această secțiune. Ce trebuie să conțină?
- Nume, poză, vârstă (poza/vârsta nu trebuie neapărat incluse), oraș, țară
- Date de contact: telefon, mail, LinkedIn, GitHub (dacă aveți, eventual și un site de prezentare).
- Work experience – oricât de puțină ați avea treceți-o aici. Treceți și job-urile din alte domenii, dacă faceți o schimbare de carieră. Da, nu e 100% relevant dacă ai lucrat într-un depozit înainte, dar e și mai ciudat ca la 30 de ani să nu ai deloc în CV work experience. Și e posibil să fie un job de software developer pentru o aplicație legată de workflow-ul în depozit și chiar să te avantajeze că ai lucrat acolo (ăsta e un caz concret, pe care mi l-a spus o persoană de HR). Treceți internshipuri, puteți chiar să o forțați și să treceți aici că ați lucrat ca freelance developer și să vă prezentați proiectele personale (legat de asta vă pun un articol mai jos).
- Education – Facultate + liceu, eventual master dacă aveți. Puteți să o forțați și să includeți Telecom Academy aici, dateliind ce ați învățat din cursurile de aici. Dacă se face prea mare coloana asta, puteți să scoateți liceul.
- Skills – Aici trebuie să fie listate cuvintele cheie după care se uită angajatorii: HTML5, CSS3, JavaScript, ES6, Git, React, Redux, Bootstrap etc. Puteți să vă dați un procent de knowledge, dar din research-urile recente am înțeles că mai bine nu faceți asta, întrucât e destul de greu să dai un procent corect. E decizia voastră.
Pe lângă aceste secțiuni obligatorii puteți să mai puneți și languages, unde să spuneți că știți engleză și ar mai fi două secțiuni, care pot fi forțate în secțiunile de mai sus, însă le puteți pune și separat.
- (Personal) Projetcs – secțiune în care vă detaliați proiectele personale: funcționalitățile principale și tehnologiile folosite
- Professional Development – din nou, numele poate varia. Aici puteți lista cursurile făcute, tehnologiile învățate etc.
Puteți să mai includeți în CV și o descriere a voastră, ca un fel de mini prezentare (în partea de sus a CV-ului).
Ideal este ca CV-ul vostru să se întindă pe o pagină. Dacă ajungeți să aveți listate prea multe job-uri, tăiați internshipurile. Dacă aveți prea multă educație, tăiați liceul. Dacă aveți listate prea multe skill-uri, păstrați-le doar pe cele relevante pentru job-ul la care aplicați.
FOARTE IMPORTANT! Nu includeți în CV-ul vostru lucruri care vă pot crea un dezavantaj. Cuvinte precum junior, not too much experience, not finished (despre o facultate), fired (de la un job) sau orice alte lucruri de genul ăsta nu au ce căuta în CV-ul vostru!. Este foarte importantă și formularea ideilor, astfel încât să vă pună într-o postură favorabilă și să capteze atenția. Vă las aici două articole care va dau:
Un ultim lucru: CV-ul se scrie în engleză. Vă recomand să folosiți o aplicație precum Grammarly, care îți depistează greșelile gramaticale. Verificați CV-ul de două ori până să îl trimiteți.
Articol scris de Instructorul nostru Răzvan Cîrlugea.