fbpx

Cum să obții certificarea CCIE?

Interviu Liviu Bleotu – Senior Instructor Telecom Academy

 

  1. Liviu, spune-ne câteva cuvinte despre tine.

Numele meu este Liviu Bleotu și sunt instructor Cisco cam tot de atât timp cât am și experiență în rețelistică. Pentru a reuși la momentul respectiv să lucrez efectiv în domeniul acesta, a trebuit mai întâi să urmez cursurile Cisco, deci decalajul între student și inginer de rețea/instructor a fost de aproximativ un an. Întâmplarea a făcut să ajung la Telecom Academy în anul 2010.  În 2011, după ce am terminat CCNA 4, am câștigat concursul internațional Cisco Academy Netriders. Am luat examenele de certificare CCNA și CCNA Security, apoi am reușit să obțin prima slujbă care avea legătura cu rețelistica (QA tester). Tot atunci mi-a fost oferită șansa de a deveni instructor Cisco.

 

  1. Cum ai dezvoltat o pasiune pentru domeniul Networking?

Am descoperit aceste cursuri în anul 2003, la sfatul unui coleg de serviciu (și țin să îi mulțumesc pentru aceasta!). În acel moment eram student și lucram la un magazin cu specific IT. Am urmat cursul de CCNA 1 la o altă academie și, sincer să fiu, am considerat că nu există o materie întâlnită până atunci care să îmi placă mai mult decât ce am învățat în acel curs! Apoi pentru mine a urmat un episod antreprenorial în care am avut ocazia să folosesc ce învățasem, dar și cunoștințele despre calculatoare pe care le acumulasem singur de-a lungul timpului. În 2007 am urmat CCNA 2 tot la aceeași academie, dar din păcate decalajul de cunoștințe și unele probleme pe plan personal au dus la nesusținerea examenului final al acestui modul. Ce m-a făcut să urmez în anul 2010 din nou cursurile CCNA (începând cu baza: CCNA 1), a fost faptul că în toată această perioada domeniul acesta a fost singurul în care am considerat că pot activa și evolua cu plăcere, fără să am senzația că mă aflu la „serviciu”. Îmi place ceea ce fac, îmi plac problemele tehnice, îmi place să mă gândesc la diverse arhitecturi și la cum aș putea să fac lucrurile mai bine.

 

  1. Cum este trecerea de la CCNA, la CCNP și apoi la CCIE?

Pentru a ne înțelege de la început, programele de pregătire CCNA și CCNP se aseamănă într-o așa mică măsura cu programul de pregătire și examenul CCIE, încât nu ar trebui să fie alăturate. Sunt lucruri diferite despre care trebuie să vorbim separat.

De ce spun asta? Deoarece certificările CCNA și CCNP se susțin în Romania la un centru autorizat VUE. Sunt examene teoretice care cuprind multe întrebări și puține laboratoare (și acestea limitate din punctul de vedere al posibilităților de simulare). În schimb examenul de CCIE este în întregime un examen de tip laborator care se desfășoară pe durata a 8 ore într-un centru de examinare special sub stricta supraveghere a unui angajat Cisco (numit proctor). Acest centru de examinare nu se află la noi în țară, iar cel mai apropriat centru de acest fel se găsește în Belgia la sediul Cisco din Bruxelles.

Din punctul de vedere al pregătirii vă voi explica ce înseamnă să te pregătești pentru CCNA/CCNP și CCIE.

CCNA:

  • 1 an și 2 luni: 4 cursuri efectuate la academie (1 an), 2 luni de pregătire pentru examenul de certificare (recomand această abordare deoarece veți forma o bază solidă pentru cariera voastră). Pentru perioada cursurilor: 1 oră de învățat pe zi (teorie/laboratoare), nu neapărat în fiecare zi, se poate învăța mai multe ore într-o zi, de ex: week-end. Pentru perioada de pregătire pentru examenul de certificare 1,5 – 2 ore pe zi (chiar mai multe în timpul week-endului și foarte important să fie în fiecare zi). Materiale folosite: Curriculum Networking Academy pentru cursurile CCNA, Official Certification Guide pentru examenul de certificare.

CCNP:

  • Aproximativ 1 an: 3 examene de certificare: CCNP Switch, Route și Tshoot. Pentru Switch și Route m-am pregătit cam 3-4 luni, iar pentru Tshoot 1 lună. 1,5 – 2 ore de pregătire în fiecare zi (teorie/laboratoare). Materiale folosite: Official Certification Guide pentru examenele de certificare.

Între timp am susținut 4 examene de certificare pentru CCNP Security (3 luni pentru fiecare examen în parte, 1,5 ore de învățare constantă pe zi).

 

  1. Cât timp ai dedicat pregătirii pentru susținerea certificării CCIE și cum ai resimțit acea perioadă?

Pregătirea pentru examenul CCIE a durat 1 an și 5 luni. Deoarece în 2014 s-a modificat structura examenului trecându-se de la v4 la v5, am învățat în același timp și pentru examenul teoretic (CCIE scris), și pentru laborator. În primul an am învățat 3-4 ore pe zi neîntrerupte (teorie, laboratoare de tehnologii), apoi am trecut la laboratoare avansate în care combinam ce am învățat înainte. Aici a început să se prelungească numărul de ore de învățare pe zi: în timpul săptămânii (datorită serviciului) 5-6 ore, iar în week-end: laboratoare din ce în ce mai avansate până am ajuns să aloc unui laborator cel puțin 12 ore.  Mi-ar lua foarte mult să enumăr materialele folosite, dar pot spune că au fost multe cărți citite ca materiale suplimentare din programul de pregătire pentru CCIE, multe ore de materiale video vizionate, laboratoare, etc

Pe lângă programul de pregătire tehnică este foarte important și un program de mentorat, adică să reușiți să vă mențineți motivația la cote maxime timp de cel puțin 1 an, până la prima încercare, și dacă se întâmpla să picați examenul, să vă ridicați, să analizați ce ați învățat din examenul susținut și să vizualizați în continuare obiectivul: numărul CCIE.

 

  1. Pe lângă CISCO, ai mai avut nevoie să înveți și altceva?

Rețelistica este un domeniu în continuă dezvoltare în care tehnologiile se schimbă rapid. Nu numai companiile au nevoie să se adapteze rapid la schimbări, ci și inginerii de rețea. Așa că aceștia trebuie să învețe permanent, să obțină certificări pentru a atesta faptul că sunt la curent cu noile tehnologii și că sunt persoane cărora nu le este frică să își asume responsabilitatea susținerii unui examen. Se pot autoevalua și pot întocmi un plan prin care să pornească de la 0 și să ajungă să susțină o certificare. Calități care sunt foarte apreciate de către angajatori.

Observ în ultimul timp (cred că se fac deja 2 ani!!) că se discută despre programare în acest domeniu din ce în ce mai mult. De anul trecut a apărut examenul de specializare DevNet (CCNA și CCNP), deci trendul de a implica programarea în acest domeniu este ascendent. Prevăd în viitor un inginer cu 2 componente: o componentă de programare și una de rețea în măsuri egale.

Programarea este adoptată la scară largă în acest domeniu deoarece un inginer, sau o echipă trebuie să gestioneze un număr mare de echipamente. În acest scenariu, accesul la CLI-ulul fiecărui echipament va deveni nescalabil, deci dacă am putea cumva să instruim o mașină să dea comenzile în locul nostru pe mai multe dispozitive, meseria noastră ar fi degrevată de aceste sarcini repetitive și consumatoare de timp. Această instruire a mașinii se poate face doar într-un limbaj cod mașină, iar programarea ne ajută în acest demers.

Vă recomand să învățați programare în modul următor: voi nu sunteți programatori, sunteți ingineri de rețea și aveți nevoie de cunoștințe de programare pentru a vă ajuta și pentru a vă face meseria mai ușoară și mai plăcută.

 

  1. Ce presupune o carieră în Networking?

O carieră în rețelistică presupune o mare responsabilitate. Rețeaua se află la baza oricărui serviciu oferit în ziua de astăzi: cloud, remote working, home banking, telefonie, date mobile (internet pe telefon), televiziune etc. Totul în jurul nostru se bazează pe o rețea. Aceasta înseamnă că există și o cerere mare de ingineri de rețea, dar atenție: aceștia au în grijă o rețea care transportă date care sunt foarte importante! Orice întrerupere a unui anumit serviciu se traduce în pierderi materiale pentru firma care furnizează acele servicii. With great power comes great responsibility, deoarece chiar dacă cererea de persoane specializate este mare, se caută persoane care au cunoștințe solide și care au simț de răspundere.

În altă ordine de idei, o carieră în rețelistică reprezintă și conștientizarea faptului că rețelele sunt funcționale 24/7 și o problemă poate apărea în orice moment al zilei. Deoarece vorbim despre servicii care nu tolerează întreruperi, în general ferestrele de mentenanță se desfășoară în timpul nopții și întotdeauna presupun multe manevre de retrimitere a traficului pe alte căi disponibile înainte de lucrarea efectivă. Și întotdeauna presupune un plan de backup si de rollback!

 

  1. Poate oricine să învețe rețelistică, chiar și o persoană fără niciun fel de background tehnic?

Părerea mea este că este nevoie de niște cunoștințe tehnice, de operare a unui computer sau o facultate tehnică. În majoritatea cazurilor, cei care vin la academie au asemenea cunoștințe. Predând, am cunoscut și exemple de succes a unor persoane care nu aveau cunoștințe tehnice (profesori absolvenți de universități cu profil umanist, cadre militare de toate vârstele) și care au reușit să se angajeze în domeniu. Într-adevăr se poate, cu mențiunea că au avut foarte mult de muncă și că au fost foarte perseverenți în atingerea obiectivului de a se angaja în domeniul IT. Au avut inspirația de a veni la cursurile Cisco și după cum spuneam au beneficiat de un program foarte bine structurat care le-a format gândirea.

Dar, în linii mari cunoștințele de operare a unui computer și limba engleză sunt de bază. Materia de pe site-ul Cisco Networking Academy este în limba engleză, deci înțelegerea la un nivel bun a acestei limbi este esențială.

 

  1. Care sunt pașii, din punctul tău de vedere, pe care îi consideri esențiali să îi urmeze un începător în domeniul Networking?

Pot doar să vă vorbesc despre propriul parcurs, care a durat, de la începerea cursurilor de CCNA pana la obținerea certificării CCIE (#49250), 5 ani.

Am urmat cursurile prin programul Cisco Networking Academy, 4 module CCNA 1 – 4, perioadă în care am avut timp să învăț, să am parte de experiența instructorilor mei și să fac laboratoare (cu echipamente reale în sala de curs, în Packet Tracer acasă). Timp de 1 an am format o bază solidă pentru ceea ce avea să urmeze.

În paralel cu modulul CCNA 3, la academie am urmat și modulul CCNA Security. După ce am dat examenul de certificare CCNA, la terminarea celor 4 module de la academie, am susținut și certificarea CCNA Security.

Între timp am început să lucrez în domeniu, să predau, iar experiența mea profesională a crescut.

Apoi am avansat la CCNP Routing & Swithing (3 examene), și când am terminat cu acesta am avansat la CCNP Security (4 examene).

Iar mai apoi am început să învăț pentru CCIE. Ca să înțelegeți, pentru mine CCIE-ul reprezenta ceva intangibil, un vis prea frumos ca să fie realizat. Priveam o persoană CCIE ca pe o  persoană din sfere mult prea înalte.

Ştiu că lucrurile pot părea grele: susținerea de examene la academie, susținerea de examene de certificare, multe lucruri noi de învățat și de pus cap la cap, dar doar prin pregătire susținută puteți ajunge de nivelul pe care vi-l doriți. Deci nu sunteți de nivel CCNA, ci ajungeți la acest nivel învățând, s.a.m.d.

 

  1. Care sunt abilitățile tehnice pe care companiile le caută la un Network Engineer?

În primul rând un inginer de rețea trebuie să demonstreze faptul că poate înțelege cum funcționează o rețea în care sunt prezente mai multe protocoale. Asta presupune o bună înțelegere a regulilor care guvernează o rețea, a diverselor servicii care se pot asigura prin intermediul acesteia și a tehnologiilor specifice fiecărei rețele în parte. Apoi, după ce a căpătat experiență, un inginer de rețea bun trebuie să aibă capacitatea de a vedea lucrurile  începând de la imaginea de ansamblu, pană la cel mai mic detaliu, de a înţelege tiparele de trafic și de a anticipa momentele când apare o problema în rețea. De asemenea, și calitatea de diagnostician este apreciată, în special calitatea de a porni de la început cu diagnosticul în cazul când nu reușești să găsești soluția.

 

  1. Care ar fi oportunitățile pentru dezvoltare a carierei pe care ți le oferă o astfel de poziție?

Rețelistica se aplică multor arii curriculare: network admin, quality assurance, technical support, NOC Engineer ş.a.m.d.. În fiecare din aceste arii există posibilități de dezvoltare: shift leaders pentru inginerii de NOC, niveluri superioare de suport tehnic (level 2,3) sau team leaders. Important este să demonstrați că aveți capacitatea de a înțelege cum funcționează lucrurile și să fiți buni în ceea ce faceți. Restul vine de la sine!

 

  1. În final, ce sfaturi le transmiți începătorilor sau potențialilor cursanți?

Ce vreau să clarific aici este faptul că examenele de certificare pot fi susținute doar prin parcurgerea cărților oficiale dedicate acestor examene (Official Certification Guide), adică vă puteți pregăti singuri acasă. Programul Cisco Networking Academy este o alternativă de pregătire pentru acest examen de certificare numit CCNA. Dacă vă pregătiţi singuri vă va lua cam 3-4 luni să ajungeţi să susțineţi certificarea. Prin intermediul programului livrat de academiile Cisco, această perioadă de pregătire poate ajunge și la 10 luni. Avantajul este că la academie aveţi acces la echipamente de rețea reale, instructori profesioniști și o metodă de predare îmbunătățită de-a lungul anilor.

Sfatul meu este să faceți lucrurile temeinic deoarece este nevoie de oameni profesioniști în acest domeniu. Asta înseamnă că vă sfătuiesc să veniți la academie pentru a putea beneficia de cea mai bună metodă de a învăța.

Vă aștept să ne cunoaștem și să învățam împreună!

 

Cu drag,

Liviu Bleotu – CCIE (#49250)

    Sponsori și parteneri