fbpx

Certificarea CISCO – De ce este important să fii certificat internațional?

Ești interesat de certificarea CISCO? Am scris în acest articol mai multe despre ce sunt certificările Cisco și cum le poți obține:

 

Telecom Academy este Cisco Networking Academy de aproximativ 13 ani, așadar o mare parte din cursanții noștri optează pentru cunoscutele cursuri de rețelistică, CCNA 1 – 3, care până în februarie 2020 erau structurate sub forma a 4 module.

Vom încerca să răspundem unor întrebări pe care poate și tu ți le-ai pus atunci când ai început drumul cursurilor Cisco:

 • Ce sunt certificarile Cisco și cum se obțin?
 • Care este path-ul de certificare, ce urmează după CCNA?
 • De ce să mai susțin certificarea CCNA dacă oricum am promovat cele 3 module de CCNA?
 • Cum poate influența percepția unui angajator faptul că deții o certificare Cisco?
 • Cum îți asiguri succesul și cum te pregătești eficient pentru a promova certificarea?

 

1. Ce sunt certificările Cisco și cum se obțin?

Certificările Cisco sunt recunoașteri internaționale ce se pot obține doar prin susținerea unui examen de certificare în centre de testare acreditate Pearson VUE, sub supraveghere foarte strictă, conform unor standarde internaționale. Susținerea unui examen de certificare nu este condiționată de participarea sau promovarea unui curs în cadrul unei Cisco Networking Academy. În cazul în care tu deții deja cunoștințele ce sunt testate în cadrul examenului pe care dorești să îl susții, te poti programa direct la examenul de certificare.

Primul examen de certificare Cisco pe care ar trebui să îl susții este CCNA 200-301. Acesta se programează direct de către candidat prin crearea unui cont de utilizator pe www.pearsonvue.com, cont ce se va utiliza în alegerea zilei, intervalului orar și centrului de testare dorit, dar și pentru efectuarea plății examenului de certificare. De reținut că tariful pentru certificările Cisco sunt fixe, în funcție de țara în care acestea se susțin și stabilite în mod direct de către Cisco.

În cazul în care, în urma examenului, ai obținut punctajul minim de promovare, primești certificarea pentru care ai susținut examenul.

 

2. Care este path-ul de certificare, ce urmează după CCNA?

 

certificate-cisco-telecom-academy

3. De ce să mai susțin certificarea CCNA dacă oricum am promovat cele 3 module de CCNA?

Angajații certificați ajung să își îndeplinească task-urile cu 30% mai repede

 

Cisco a realizat un studiu despre percepția angajatorilor în privința unui candidat certificat CISCO. În cadrul acestui studiu, s-a discutat cu aproximativ 200 de manageri din companii din IT&C din diverse țări pentru a afla în ce măsură poate fi influențat procesul de recrutare în cazul în care un candidat este certificat sau nu.

Rezultatele au fost clare și s-a ajuns la următoarele trei concluzii:

 • Despre angajații cu certificări Cisco se consideră că dețin mai multe cunoștințe decât colegii lor necertificați
 • Angajații certificați sunt luați în calcul pentru poziții care presupun mai multă responsabilitate decât ceilalți
 • Angajații certificați sunt mult mai valoroși

 

Iată care sunt cele 6 lucruri importante care aduc valoare în cadrul companiei:

 1. Viteza: angajații certificați ajung să își îndeplinească task-urile cu 30% mai repede. Datorită unui proces educațional calitativ, aceștia pot anticipa mult mai rapid probleme ce există în cadrul unei rețele Cisco create deja de alți angajați certificați.
 2. Performanța: staff-ul certificat rezolvă cu 42% mai multe probleme tehnice.
 3. Costurile pentru suportul rețelei: scad semnificativ la angajarea staff-ului certificat
 4. Scăderea downtime-ului cu o medie de 37%
 5. Creșterea volumului de muncă: datorită faptului că staff-ul certificat Cisco rezolvă probleme mai ușor și mai eficient, volumul de muncă poate crește cu aproximativ 40%
 6. Creșterea satisfacției clienților cu aproximativ 37%, aceasta fiind una dintre cele mai importante metrici pentru majoritatea companiilor.

Așadar, acestea sunt cele mai puternice 6 motive pentru care angajatorii din întreaga lume pun mai mult preț pe certificările Cisco. Totodată, sunt 6 motive puternice pentru care și tu trebuie să iei în calcul susținerea certificărilor Cisco potrivite pentru tine.

Având în vedere că ne aflăm într-o perioadă în care totul este digitalizat, certificarea este o metodă foarte bună să te diferențiezi de contracandidații tăi și să accesezi oportunități noi.

În cazul în care te afli la început de drum, poate te întrebi cum ar trebui să îți dovedești experiența pe care tehnic vorbind, nu o ai? Cum poți convinge persoana care recrutează să îți ofere o șansă? Deseori, poți câștiga experiență prin intermediul activităților de voluntariat, internshipurilor sau proiectelor, însă trebuie să știi că certificarea poate fi și ea o prezentare a experienței tale.

 

Experiența vine la pachetul cu avantajul deținerii cunotințelor tehnice. Frumusețea certificărilor constă în faptul că deseori, trebuie să acoperi o arie mai largă de tehnologii, învățând lucruri dintr-un interval mai mare de scenarii. De asemenea, nu totul se rezumă la învățat. Pe măsură ce avansezi cu certificările, te vei concentra pe laboratoare și vei dobândi skill-uri foarte importante precum: rezolvarea eficientă a problemelor, abilități de troubleshooting, construire de rețele, comunicare, colaborare, lucrul sub stres. De exemplu, dacă studiezi pentru certificarea CCNA, vei dobândi skill-uri tehnice precum: OSPF; EIGRP; RIP, STP, etc. De ce să nu creezi o secțiune în CV pentru a specifica ce abilități tehnice deții?

 

Așadar, cum poate influența percepția unui angajator faptul că deții o certificare Cisco?

Este adevărat faptul că poți obține un job și fără să deții o certificare, însă având o certificare CCNA sau CCNP, vei avea un CV mai vizibil în fata recrutorilor. O astfel de certificare este pasul necesar dacă dorești să îți faci intrarea în domeniu, dacă dorești să avansezi sau dacă te afli într-un proces de reconversie profesională, deoarece:

 • Vei ieși în evidență: angajatorii urmăresc în procesul de filtrare al aplicațiilor pe cei care arată determinare, inițiativă, pasiune în domeniu și capacitatea de a rămâne focusați până la final în cadrul unui proiect și de atingere a unor obiective.
 • Vei obține garanția oficială că deții anumite aptitudini.
 • Îți vei demonstra relevanța. Certificarea este o metodă de a îi arăta viitorului tău manager că tu cunoști informațiile corecte si actualizate, că ești familiarizat cu tehnologiile ce se folosesc în cadrul companiei.
 • Angajatorii preferă candidații certificați – aspect detaliat mai sus.

 

 

Cum îți asiguri succesul și cum te pregătești eficient pentru a promova certificarea?

Fiecare dintre noi abordăm diferit examenele și procesul de studiu, însă există câteva “best practices” de care te poți folosi cu succes. Dacă dorești să îți promovezi examenele, este important să îți dezvolți  obiceiuri de studiu solide, precum:

 

 

 1. Construiește-ți o bază: Un loc bun pentru a începe este Cisco Networking Academy. Găsește o academie potrivită pentru a urma cursuri Cisco care se aliniază cu obiectivele tale de certificare, cu instructori certificați, unde vei putea exersa laboratoarele atât pe echipamente, cât și în simulator. Cisco îți oferă acces și la Cisco Learning Network, care include: pagini cu informații despre certificare, topicuri pentru examene, materiale de studiu, grupuri de studiu unde poți comunica cu alți candidați ce susțin examene, făcând schimb de informații despre modul în care ei abordează procesul de studiu, examene, etc.

 

 1. Exercițiul chiar duce la perfecțiune: exersează laboratoarele, punele accent pe partea practică, folosește simulatorul Packet Tracer pentru a îți dezvolta abilitățile de troubleshooting, dacă nu ai acces la echipamente. Pentru examenele de certificare mai avansate precum CCNP și CCIE, poți încerca GNS3, care îți oferă acces complet la putere și funcționalitate. “You need to lab everyday”.

 

 1. Planifică-ți timpul: Gândește-te la topicurile de examen pe care trebuie să le acoperi, setează-ți un timeline și alocă mai mult timp topicurilor mai complexe. Ia notițe, găsește-ți parteneri de studiu și încercați să vă explicați unul altuia diverse subiecte. Asigură-te că acoperi toate topicurile până în ziua examenului.

 

 1. Nu omite lucrurile de bază: Dacă te concentrezi pe topicurile avansate și ignori lucrurile de bază, este foarte posibil să te îndrepți către un eșec.

 

 1. Fii creativ în procesul educațional: Încearcă diverse tehnici de studiu, dar și de recapitulare, pentru a vedea ce metode funcționează cel mai bine pentru tine.

 

 1. Body & Mind: Susținerea unui examen poate fi stresantă, așadar ai grijă să te alimentezi corect și să te odihnești. Creează-ți un mediu de studiu confortabil și relaxant, ia pauze atunci când studiezi.

  Sponsori și parteneri