fbpx

Importanța limbilor străine într-o cariera în IT

O carieră în IT presupune, în primul rând, desigur, competențe tehnice, dar în articolul de astăzi vom aborda o nouă temă, anume modalitățile în care cunoașterea limbilor străine te ajută în dezvoltarea unei cariere frumoase în domeniul IT.

 

1. Limba engleză și limbajele de programare

Pentru că sunt folosite la nivel global și pentru că trebuie înțelese de toată lumea, majoritatea covârșitoare a limbajelor de programare folosesc cuvinte în limba engleză. Chiar dacă le poți învăța pe dinafară, în momentul în care stăpânești bine limba engleză, totul va fi mai logic și va căpăta mai mult sens. Se spune că programatorii de succes își gândesc la propriu programele în limba engleză.

 

2. Multe companii din IT lucrează global

Companiile din domeniul IT depășesc de foarte multe ori granițele țării în care activează, când vine vorba de parteneri, clienți sau colaboratori. Asta înseamnă că angajații trebuie să poată comunica eficient cu reprezentanții acestora.

Mai mult, mare parte din joburile în IT sunt oferite de companii multinaționale, așadar, munca propriu-zisă se desfășoară în colaborare cu persoane din multe alte țări alte lumii. Trebuie să știi că te poți descurca având cunoștințe solide de limba engleză, dar, întotdeauna va fi mai ușor cuiva care cunoaște și o a doua sau a treia limbă. De asemenea, la un interviu de angajare, persoana care cunoaște limba străină folosită în comunicarea cu clienții sau colaboratorii, va avea un mare plus în fața celei care nu.

Un alt punct de luat în calcul se referă la posibilitățile de creștere în companie. Nimeni nu vrea să se plafoneze pe o poziție, ci toți angajații își doresc să se dezvolte, atât din punct de vedere al responsabilităților, cât și din punct de vedere financiar. Un manager de proiect, spre exemplu, va trebui să cunoască, de cele mai multe ori, și o a doua limbă străină.

 

 3. Resurse disponibile în toate limbile lumii

Suntem de acord cu faptul că majoritatea discuțiilor de pe diferite platforme de IT-iști au loc în limba engleză. Deci e foarte important ca pentru dezvoltarea ta profesională sau pentru rezolvarea de probleme, să ai acces la aceste informații.

Depășind informația disponibilă în limba engleză, este posibil ca în lucrul tău de zi cu zi să te lovești de o problemă care nu a mai fost dezbătută până acum în locurile mai sus menționate. Acum, sunt două scenarii: primul presupune că nu știi nicio altă limbă străină, deci te vei apuca să rezolvi problema singur. Asta poate duce la foarte mult timp pierdut și la mult stres, multă presiune și eventuale repercusiuni neplăcute. Al doilea scenariu presupune că tu știi și o altă limbă. Vei căuta respectiva rezolvare și în alt fel. Este foarte posibil să ai succes, pentru că un francez/german/chinez etc. a publicat deja respectiva rezolvare în limba lui nativă.

 

4. Noi oportunități

În secolul în care trăim, globalizarea își spune din ce în ce mai mult cuvântul. Așadar, dacă vrei un job într-o companie globală, dacă vrei un job care să te lase să lucrezi remote sau dacă vrei să obții acea poziție mult vânată de candidați și foarte bine plătită de angajatori, s-ar putea ca limbile străine pe care le cunoști să fie elementul diferențiator către o viață mai bună.

Mai mult, de ce să îți limitezi cariera la posibilitatea de a lucra într-o anumită țară sau anumite țări? Nu știi niciodată ce îți rezervă viitorul.

 

Așadar, pe lângă capacitățile tehnice de care ai nevoie pentru cariera în IT pe care ți-o dorești, limbile străine pe care le cunoști te vor scoate cu un pas în fața celor care își cunosc doar limba nativă.

Înscrie-te și tu la clasele noastre disponibile aici!

 

 

 

    Sponsori și parteneri