fbpx

Importanța mentorilor în carieră

Mentorii sunt persoane cu multă experiență și expertiză în aria de interes a celui îndrumat. Aceștia au orientare personală spre a fi buni ghizi în dezvoltarea celorlalți. Mentorul împărtășește din cunoștințele sale, dar nu este un profesor. Rolul său este să răspundă la nevoile cursantului, să-l încurajeze și să-l provoace.

Programul de Mentorat este un program intensiv de studiu care are la bază un sistem studiat, documentat și îmbunătățit. Acesta conține toate tehnologiile necesare obținerii unui job în domeniul IT&C, în funcție de obiectivele pe care tu ți le-ai setat.

Printre caracteristicile unui mentor bun se numără:

  • Experiență vastă și relevantă în domeniul în care mentorează;
  • Este autentic, prietenos și de încredere;
  • Are interes și pasiune pentru învățare și dezvoltare, este curios să se dezvolte constant în ariile sale de expertiză;
  • A experimentat și depășit cu succes provocări relevante în domeniu;
  • Motivarea de a transmite mai departe din experiența sa, vede valoare intrinsecă în a transmite și altor persoane din cunoștințele sale;
  • Un bun ascultător, atent și pune întrebări utile, care aduc perspective noi;
  • Este dispus să se adapteze la mai multe stiluri și tehnici de mentorat, în funcție de nevoile și stilul de învățare al învățăcelului;

Când identifici pentru prima dată un mentor și stabilești cu el o relație, discută și compară așteptările atât pentru rolul mentorului, cât și pentru cel al mentoratului. Clarificați responsabilitățile fiecărei persoane și procesul pe care îl veți adopta pentru a comunica, a înțelege obiectivele carierei, pentru a urmări și rezolva problemele.

Pentru a vă concentra mai mult pe beneficiile acestei relații de mentorat iată câteva lucruri de ținut cont:

  • Concentrează-te pe a fi deschis în primirea feedback-ului de la mentorul tău, indiferent dacă este sau nu pozitiv. Nu îți fie teamă să ceri sfaturi sau critici;
  •  Exersează-ți abilitățile ca un bun ascultător, ia ceea ce poți folosi și te poate ajuta;
  •  Pentru a oferi structură relației, specifică în avans câteva obiective inițiale de carieră pe care le dorești, cum ar fi învățarea unor proceduri sau procese specifice sau pregătirea pentru o promovare;
  • Discută cu mentorul tău despre cum poți măsura cel mai bine succesul și eficacitatea relației de mentorat;
  • Fă-ți un obicei din a-ți programa conversații periodice cu mentorul tău și ține-te de aceste întâlniri;
  • Pe măsură ce te dedici anumitor pași în progresul de dezvoltare sau discuți despre asumarea riscurilor din carieră, ține evidența discuțiilor cu mentorul tău și urmărește în mod specific evoluția acestor pași atunci când vă întâlniți;
  • Faceți ședințe de brainstorming pentru a găsi modalități prin care puteți îmbunătăți relația de mentorat;
  • Ține cont că mentorul își investește timpul pentru a te ajuta să te dezvolți, așadar învață, participă activ și urmează indicațiile oferite.

Stabilirea obiectivelor

Începutul carierei e o perioadă în care dorim să demonstrăm că avem abilitățile necesare dar și atitudinea potrivită jobului. Ne dorim și vrem să luăm cele mai bune decizii în ceea ce privește viitorul nostru profesional. Totuși, dacă te îngrijorezi chiar și pentru cele mai neînsemnate situații la care ești expus, atunci ai nevoie să te înconjori de oameni care au încredere în potențialul tău, în capacitatea ta de învățare și în dorința de a evolua.

Mentorii sunt capabili să te direcționeze în drumul spre obiectivele tale profesionale. Ei te pot încuraja atunci când nu ai încredere în propriile abilități, dar și te pot zdruncina atunci când poate nu vezi lucrurile atât de limpede. Dacă ești preocupat de viitorul carierei tale pe o piață a muncii din ce în ce mai competitivă, e important încă de la primul job să-ți găsești un mentor, poate fi vorba despre liderul echipei din care faci parte sau chiar despre un coleg pe care îl apreciezi și ai dori să-l urmezi. Iată câteva avantaje pe care le poți obține, dacă reușești să-ți găsești un mentor.

Părere obiectivă

Un mentor este ancorat în realitatea de pe piața muncii și nu se ferește să îți prezinte situația așa cum este ea. Îți va spune ce trebuie să faci pentru a deveni cat mai calificat pentru jobul dorit. Nu va ezita să menționeze ce ar trebui să mai îmbunătățești.

Colegii sau prietenii s-ar putea să ezite să-ți ofere un feedback realist, mentorii însă pot fi mai critici. E important însă să știi să transformi feedback-ul negativ într-unul constructiv. Pentru asta trebuie să înțelegi că fără această perspectivă, evoluția ta în carieră s-ar putea să dureze mai mult decât te aștepți.

Mentoratul este o relație de învățare, axată în general pe dezvoltarea carierei pe termen lung a unei persoane care primește sprijin de la o persoană cu experiență. Scopul principal este acela de a stimula creșterea profesională și personală, dezvoltarea cunoștințelor și abilităților, dar și înțelegerii unui anumit domeniu.

Pregătirea unui plan de carieră

Mentorii te ajută să-ți trasezi obiective profesionale bine definite și, de cele mai multe ori, investesc în succesul tău. Pentru asta, trebuie să-i menționezi planul tău, ce-ți place să faci și încotro dorești să meargă cariera ta. E bine să știi însă că mentorii îți vor arata direcția, dar tu ești cel care trebuie să depună efort și să investească timp și resurse în îndeplinirea scopurile.

Indiferent de ce-ți dorești să faci pe parcursul viitoarei tale cariere, mentorul este cel care îți va oferi cea mai bună perspectivă asupra nivelului la care te afli. Acesta a trecut deja prin aceste etape și poate să-ți ofere cele mai bune sfaturi în carieră.

Stimularea dorinței de a evolua în carieră

Mentorii cunosc modalități de a-ți stimula dorința de creștere pe plan profesional și personal. De regulă, vei primi întrebări de la mentorul tău la care să te gândești. Întrebări menite să descoperi ce-ți place cu adevărat să faci. De ce ești capabil și care este direcția potrivită pentru tine.

Un mentor te va ajuta să afli mai multe despre compania și domeniul în care îți dorești să lucrezi. Lucru foarte important, mai ales la început de carieră. Când vrei să înțelegi dacă te afli în locul potrivit sau ar fi bine să mai experimentezi și alte domenii. Nu uita însă că întrebările și curiozitatea trebuie să vină de la tine!

Un mentor bun te ajută să-ți depășești limitele și să mergi în direcții la care poate nu te-ai gândit niciodată. Crede în succesul tău, te ghidează și te sprijină chiar și atunci când treci printr-un eșec.

    Sponsori și parteneri