fbpx

Sofware Developer versus Software Engineer

Software Developer și Software Engineer sunt două titulaturi extrem de populare în domeniul IT, mai exact în programare. Deși pot părea similare, există câteva diferențe între ele pe care le vom lămuri în cadrul acestui articol.

Există atât de multe roluri și job descriptions în domeniul IT, încât uneori nu ai cum să nu te simți intimidat. Însă, partea de documentare este foarte importantă, mai ales dacă acum interacționezi pentru prima dată cu domeniul IT.

În cazul în care te pregătești pentru un job în domeniul IT, trebuie să înțelegi foarte bine cerințele jobului, task-urile zilnice, tool-urile și tehnologiile cu care vei lucra.

Pentru început, trebuie să știi că între un Software Developer și un Software Engineer nu există o diferență oficială, fiecare companie își personalizează descrierile rolurilor în funcție de valorile și nevoile lor. De aceea, în industria IT se întâmplă foarte frecvent ca cei doi termini să fie similari. Responsabilitățile celor două roluri sunt și ele similar într-o proporție destul de mare.

Software Developer-ul și Software Engineer-ul sunt profesioniști ce pot dezvolta software.

Software Developer

Un Software Developer este un profesionist ce scrie cod de la zero pentru a construi un produs software. Produsul software poate căpăta multiple forme, de la aplicații web până la aplicații mobile.

Principalele responsabilități ale unui Software Developer se învârt în jurul unui scop principal, acela de a crea software de înaltă calitate. Primul pas constă în a înțelege care sunt cerințele și așteptările clienților. Apoi, Software Developer-ul face design-ul și dezvoltă mai multe componente ale aplicației.

Pe parcursul procesului de dezvoltare a software-ului, un developer va trebui să gestioneze proiectul, să comunice cu întreaga echipă. Așadar, ca și Software Developer, pe lângă cunoștințele tehnice, sunt necesare și abilități puternice de comunicare și project management. O altă calitate ce definește un Software Developer este creativitatea, deoarece deseori acesta va trebui să găsească diverse soluții ale unor probleme ce nu au fost preconizate.

Software Engineer

Un Software Engineer este un Software Developer care aplică principii de bază ce se referă la design, development, mentenanță, testarea și evaluarea aplicațiilor software.

De obicei, un Software Developer găsește soluții pentru rezolvarea anumitor probleme, în timp ce Software Engineer-ul este cel care se ocupă de întreg sistemul și de soluțiile care trebuie să funcționeze pentru întregul produs software.

Care sunt totuși diferențele între un Software Developer și un Software Engineer?

Un Software Engineer lucrează mai mult în echipă, în timp ce un Developer poate lucra și în medii mai restrânse. Inginerii sunt implicați în întregul proces de lucru, în timp ce Developerul este implicat într-o singură parte a procesului de creare a aplicației software. Inginerul va lucra la componente pentru a crea un sistem alături de colegii lui, iar developerul va scrie programul.

Așadar, acestea sunt principalele diferențe între cele două joburi, indiferent de limbajul de programare cu care vei lucra. Să ai în vedere că, pe lângă cunoștințele tehnice legate de un limbaj de programare (Java, Python, C++, etc), întotdeauna vei avea nevoie să cunoști și următoarele tehnologii: SQL, Git, Agile, Jenkins și Linux. Cursurile de programare pe care alegi să le urmezi trebuie să reprezinte baza de la care începi să construiești, deoarece acest domeniu se află în continuă schimbare și vei fi nevoit în permanență să ții pasul cu tehnologia.

    Sponsori și parteneri