fbpx

Trendurile anului 2020 in materie de Software Development

Pe măsură ce tehnologia avansează, cererea oamenilor din toate industriile pentru și mai multe instrumente și inovații digitale crește, așadar Software Development-ul a cunoscut o perioadă extrem de bună. Astfel, competențele din acest domeniu sunt în continuare foarte căutate, iar oportunitățile sunt în continuă creștere.

În acest articol abordăm cele mai dominante subcategorii de software development din întreaga industrie IT, conform datelor pe care anul 2020 ni le-a arătat.

 

Creșterea AI și Machine Learning

Inteligența artificială continuă să spargă gheața cu noi și noi tehnologii de algoritmi automați, analize minuțioase și chiar programare automată.

Dezvoltatorii de soft folosesc din ce în ce mai mult aceste instrumente în procesele lor, accelerând etapele de pregătire, proiectare, codare și testare. Prin intermediul AI și Machine Learning, programatorii se bucură de un flux de muncă mai dinamic și mai structurat. Codurile folosite anterior sunt urmărite, analizate, transformate în șabloane și aplicate automat acolo unde sunt utile. Totodată, algoritmii caută eventuale anomalii sau erori și le comunică programatorului, iar datele clienților sunt colectate și analizate instantaneu, pentru a automatiza un viitor plan de proiectare.

Astfel, industria și-a crescut exponențial productivitatea, creând metode de lucru mult mai rapide și fiind capabile să reducă timpul de lansare pe piață al diferitelor produse.

În plus, acum dezvoltatorii se concentrează pe lansarea de aplicații care învață și răspund din proprie experiență, colectând și evaluând seturi uriașe de date și informații pentru a crea răspunsuri automate, precise și personalizate. Alexa și Siri sunt doar două exemple, la fel și comenzile vocale de orice fel.

Noi am dezvoltat deja un curs de noțiuni fundamentale de Machine Learning, poți arunca o privire aici

Un focus mai mare pe securitate cibernetică

Discuțiile și îngrijorările cu privire la Cybersecurity au crescut abia în ultima perioadă, odată cu numărul din ce în ce mai mare de infracțiuni.

Cum tehnologiile noi se dezvoltă, la fel se dezvoltă și metodele de lucru ale hackerilor. Pandemia actuală a provocat și mai multe infracțiuni digitale, pe măsură ce criminalii cibernetici au început să valorifice din ce în ce mai mult schimbarea comportamentului utilizatorilor în mediul online.

Ca răspuns, în anul 2020 continuăm să vedem din ce în ce mai multe investiții în procesele de dezvoltare de soft: biometrie, criptare și autentificare multi-factor. Hackerii etici și specialiștii în securitate lucrează cu tot mai mulți dezvoltatori, pentru a depista și rezolva eventualele vulnerabilități în codurile clienților lor.

Există deja 2 cursuri gratuite create de Cisco pe care le poți urma: Introduction to Cybersecurity și Cybersecurity Essentials. Dacă dorești să le urmezi, solicită-ne înscrierea prin email la office@telacad.ro.

Cerere din ce în ce mai mare pentru PWAs (Progressive Web Apps)

Dezvoltatorii de software au luat ce este mai bun din experiența utilizatorilor pe diferite site-uri sau aplicații pe desktop, apoi pe mobil și au creat o experiență hibridă, cunoscută sub numele de PWA.

În timp ce unele companii au ales să construiască aplicații native pentru serviciile lor (Spotify, Netflix etc.), PWA oferă aceeași experiență plăcută și eficientă utilizatorului, la costuri mai mici.

O PWA funcționează ca o aplicație mobilă pentru desktop, chiar dacă se află direct pe site-ul web responsive al companiei. Acest lucru simplifică mult treaba dezvoltatorilor de software, pentru că actualizările pot fi făcute direct pe server, instantaneu, fără să fie nevoie de trimitere a lor în mai multe direcții.

PWA-urile au cunoscut un succes mare și pentru viteza mare de încărcare, pentru posibilitatea afișărilor de tip push și pentru posibilitatea de a le adăuga sub formă de scurtături pe ecran, fără necesitatea unui download.

Exemple de succes, marcante pentru anul 2020: AliExpress, Alibaba sau Trivago.

Valul Cloud Computing

Domeniul în continuă creștere a Cloud Computing-ului a stimulat evoluții masive în industria dezvoltării de software, la nivel global. Odată cu tot mai multe companii care adoptă serviciile de cloud, profesioniștii în software sunt din ce în ce mai căutați pentru a dezvolta și actualiza aceste servicii, după noile necesități. Pe măsură ce tehnologia se dezvoltă, utilizarea cloud-ului este crucială pentru a menține totul actual și relevant.

Cloud-ul permite, totodată, dezvoltatorilor să creeze sisteme și rețele mai sigure și mai eficiente din punct de vedere al costurilor. În plus, aceștia au acces la un număr nelimitat de servere de testare și stocare, care îi ajută să accelereze procesul de development, să îmbunătățească testele și livrarea finală a produsului.

    Sponsori și parteneri