fbpx

Alege examenul care ți se potrivește: IELTS sau Cambridge English

 

IELTS și Cambridge English sunt certificate de competență în limba engleză destinate celor care vor să studieze sau să lucreze în străinătate, să își dezvolte capacitatea lingvistică sau să performeze într-un domeniu care implică un nivel avansat de limba engleză.

Pentru a alege examenul potrivit pentru tine trebuie să îți definești obiectivele de viitor și să te familiarizezi cu structura testelor.

Principalele observații cărora trebuie să le acorzi atenție sunt:

  • Atât examenele Cambridge English, cât și IELTS testează toate cele patru abilități majore de limba engleză prin probele de citire, scriere, ascultare și vorbire
  • Alege tipul examenului în funcție de obiectivele și așteptările tale
  • Dacă ești elev sau student, verifică cerințele solicitate de facultate în privința examenelor acceptate
  • Verifică ce format este acceptat de către organizațiile/companiile la care dorești să aplici

IELTS

Testul IELTS te poate ajuta să călătorești în lume, să obții locul de muncă pe care ți l-ai dorit mereu sau pur și simplu să demonstrezi că ți-ai îmbunătățit cunoștințele de limba engleză.

În cele mai multe țări în care engleza este limba principală, vei avea nevoie de o dovadă a competențelor tale în această limbă, pentru a putea candida la posturi în companii şi pentru a te înscrie la universități.

Cu testul IELTS Academic îți vei îndeplini aspirațiile educaționale oriunde în lume. Acest test reflectă o parte dintre caracteristicile limbajului academic și evaluează în ce măsură ești pregătit pentru a începe să studiezi sau să te formezi profesional.

Testul IELTS General Training evaluează capacitatea ta de a utiliza limba engleză într-un context practic, cotidian. Activitățile și testele reflectă atât situații sociale obișnuite, cât și situații de la locul de muncă.

Cambridge English

Examenele Cambridge English sunt recunoscute de școli, universități, angajatori din sectorul public și privat din toate țările vorbitoare de limba engleză. Succesul obținut în urma susținerii unui examen Cambridge English îți oferă un certificat recunoscut internațional ce demonstrează nivelul tău de limba engleză. Află mai multe detalii despre fiecare nivel aici.

În funcție de test, există următoarele diferențe tehnice în ceea ce privește formatul examenelor:

IELTS Cambridge English
4 Probe

Listening

Reading

Writing

Speaking

4 Probe

Reading&Use of English

Writing (2 sarcini)

Listening

Speaking

Valabilitate

2 ani

Valabilitate

Nu expiră

Nivel

Nu există criteriu de promovare, se acordă calificative de la 0 la 9 (utilizator avansat)

Nivel

Se promovează cu 60%

Rezultate

În 3-5 zile dacă examenul este susținut pe computer

Rezultate

Între 2 săptămâni și 2 luni, perioada diferă în funcție de tipul examenului susținut

În ciuda diferențelor de structură, IELTS nu este mai dificil decât Cambridge English, sau viceversa. Ambele teste evaluează corect nivelul candidatului și asigură recunoașterea competențelor lingvistice la nivel internațional. Fiecare organizație/ instituție își rezervă dreptul de a recunoaște certificatele IELTS sau Cambridge English în funcție de nevoile acestora.

Cum te pregătești pentru a avea succesul garantat la examen? 

Poți accesa materiale suplimentare care te vor ajuta să te pregătești pentru examenul IELTS. Citește articolul Cum te pregătești pentru susținerea unui examen IELTS? și descoperă resursele gratuite care îți vor fi de folos pentru a te familiariza cu structura examenului.

În ceea ce privește Cambridge English, British Council oferă o varietate de resurse online pentru a sprijini adulţii, adolescenţii şi copiii să îşi îmbunătăţească nivelul de limba engleză.

Înscrie-te pe site-ul British Council la examenul care ți se potrivește și susține testele la Telecom Academy!

 

    Sponsori și parteneri