fbpx

 Avantajele de a învăța Java

“Cu ce limbaj să încep?”

Dacă te-ai gândit până acum la o carieră în programare, probabil ți-ai pus și întrebarea “Cu ce limbaj să încep?”. Există, într-adevăr, multe opțiuni, iar alegerea depinde de multe variabile cum ar fi: domeniul în care vrei să lucrezi, la ce tip de aplicații, piața IT din zona în care vei lucra, dacă ești sau nu genul autodidact, etc.. Așadar, în continuare află care sunt avantajele de a învăța Java.

Java este un limbaj de programare high-level, orientat pe obiect, care a apărut în 1991 sub numele de Oak. Între timp, a ajuns la numele bine cunoscut azi, Java, și a continuat să crească în popularitate. Conform Google Trends, în ultimii doi ani, 2020-2022, Java este cel mai căutat în România, comparativ cu “rivalii” săi, alte limbaje de programare populare ca Python, Javascript, Golang sau C#.

Avantajele de a învăța Java:

  1. Așa cum am menționat mai sus, datorită popularității sale, Java este un limbaj foarte căutat în România. Asta înseamnă multe joburi deschise pentru poziții de Java Developer, poziții pentru grade diferite de senioritate, companii variate care activează în domenii de business multiple, pe scurt, multe opțiuni de angajare pentru cei interesați să lucreze ca programator Java. Compania care dezvoltă și menține Java, Oracle, estimează că la nivel global există aproximativ 9 milioane de dezvoltatori Java și că software-ul lor rulează pe aproximativ 15 miliarde de dispozitive.
  2. Popularitatea limbajului aduce un alt avantaj important și anume comunitatea. Când ne referim la comunitate, vorbim despre utilizatorii Java, cu cunoștințe variate de la nivel începător, până la nivel expert, care sunt de ajutor atunci când ai un blocaj și ai nevoie de idei sau pur și simplu de altă perspectivă. Utilizatorii Java sunt extrem de activi pe platforme online și mai mult ca sigur când dai de o problemă, nu ești primul care s-a lovit de ea și poți găsi informații valoroase online legat de cum să abordezi acest obstacol.
  3. Java este un limbaj stabil. Cu peste 25 de ani de dezvoltare și îmbunătățiri, a ajuns la versiunea 17 și la cicluri de apariție de 6 luni între două versiuni. Stabilitatea este unul dintre motivele pentru care companiile aleg să își dezvolte produsele în acest limbaj.
  4. Java este independent de platformă (portabil). Acest avantaj se datorează felului în care este compilat și rulat codul Java: codul sursă Java este transformat în bytecode de către compilator, iar odată obținut acesta poate fi rulat pe orice platformă care folosește o mașină virtuală Java (Java Virtual Machine – JVM). Java mai este cunoscut și ca limbaj WORA – Write once, run anywhere – adică odată scris programul, poate fi rulat oriunde, iar acest lucru este din nou un plus atunci când se alege tehnologia unui proiect software.
  5. Java este gratuit. Sub licența Oracle Binary Code License, Java poate fi învățat și folosit fără costuri, în medii de dezvoltare și testare. Totuși pentru a-l folosi în scopuri comerciale, este nevoie de o anumită taxă. Această taxă este destul de mică în comparație cu alte tehnologii cu licență, ceea ce oferă încă un motiv pentru a alege Java pentru un produs software.
  6. Java poate fi folosit în multe tipuri de aplicații. Versatilitatea și portabilitatea limbajului permit dezvoltarea de aplicații web, mobile, desktop, automobile, dispozitive medicale, etc. Companiile folosesc Java în domenii ca: tehnologie, guvern, finanțe, asistență medicală, asigurări, educație, producție, apărare și multe altele.
  7. Java este susținut și de o varietate de instrumente folositoare în dezvoltarea de software. În această categorie putem include: medii de dezvoltare ca Eclipse, NetBeans, IntelliJ IDEA sau librării open-source. Mediile de dezvoltare oferă multe facilități, cum ar fi depanare, evidențiere a sintaxei, completare a codului, suport pentru limbaj, refactorizare automată etc. Librăriile open-source stochează diverse proceduri și funcții pentru diferite scopuri, permițând dezvoltatorilor să utilizeze codul de care au nevoie, știind că acesta a fost deja testat și are comportamentul dorit.

 

Java ca începător

Java a evoluat din limbajele C și C++, care sunt și astăzi utilizate pe scară largă. În timp ce Java împărtășește unele funcționalități cu C și C++, a evoluat într-un limbaj mult mai prietenos pentru începători. De exemplu, Java se ocupă de multe dintre sarcinile obositoare și complexe, cum ar fi managementul memoriei, și de aceea este mai ușor de scris și rulat pentru programatori începători.

Deși Java este uneori criticat pentru că este prea detaliat și inflexibil, aceste trăsături pot fi benefice pentru un novice. Deoarece codul Java este verificat de către compilator înainte de rulare, programatorii începători au mai puține șanse să întâmpine erori necunoscute la rularea programului, pentru că vor fi avertizați în prealabil de posibilele probleme. În plus, Java îi obligă pe dezvoltatori să implementeze cu atenție toate aspectele codului lor, lăsând mai puțin loc pentru erori pe măsură ce programele evoluează.

Învățarea unui limbaj de programare nou poate fi descurajantă din cauza anumitor pași dificili în procesul de asimilare de cunoștințe, dar cu Java nu trebuie să fie atât de greu. Forma limbajului îl face ideal pentru începători, fiind ușor de înțeles și de folosit chiar de la început. Unul dintre motive este proprietatea limbajului de a fi high-level. Asta înseamnă că Java are o sintaxă similară cu limba engleză, apropiată de limbajul natural uman, ceea ce îl face ușor de învățat și înțeles într-un timp relativ scurt. Alt motiv este faptul că Java este orientat pe obiect, adică întreaga arhitectură a programelor Java se formează în jurul unor entități numite obiecte și a interacțiunilor dintre ele. Acestea pot fi orice de la Pisică la Pâine, de la Conexiune la ContBancar, de la Mașină la Factură, iar aceste obiecte vor fi definite astfel încât să conțină datele și codul necesar pentru ca programatorul să poată lucra cu ele. În cazul în care se schimbă sau mută un obiect, toate detaliile și implementarea se mută odată cu el, făcându-l rapid de utilizat, de editat și de construit.

 

Dacă te-am făcut curios să afli mai multe despre acest limbaj de programare, te așteptăm la cursul nostru dedicat începătorilor, Java 1 Associate, unde vom învăța concepte de bază în programare, ce este un obiect în limbajul Java, cum definim și utilizăm un astfel de obiect, cum controlăm interacțiunile dintre el si alte obiecte, pentru a putea crea mici programe independente.

Vom vorbi și despre conceptele programării orientate pe obiect, aplicându-le în cod Java și vom aborda toate aceste noțiuni atât din perspectiva teoretică, pentru a te ajuta să formulezi răspunsuri coerente într-un interviu de angajare, dar și din perspectiva practică, pentru ca tu să poți implementa primele tale programe în exercițiile din curs, dar și ulterior, în cariera ta de programator.

 

Articol scris de Instructor Java 1 Associate Irina Pavel

    Sponsori și parteneri