fbpx

Cât de importantă e REȚELISTICA în viața ta de IT-ist?

Rețelistica este extrem de importantă pentru cariera ta în IT, chiar dacă nu îți dorești un job de Network Administrator, ci de Software Developer.

De la lansarea platformei educaționale Networking Academy (Netacad) și a certificării CCNA în 1998, cei de la Cisco au lucrat în mod constant pentru a oferi o experiență completă celor ce își doresc o carieră în rețelistică și nu numai. Efortul a acoperit atât latura tehnică – introducând în cursuri tehnologii relevante pentru cererea de pe piață cât și pe cea pedagogică –  fiind puse la dispoziție laboratoare din ce în ce mai complexe cu un nivel de interactivitate foarte ridicat.

Nu există dispută legată de importanța rețelisticii în viața noastră de zi cu zi – este vorba până la urmă de tehnologia ce ne conectează între noi, ne oferă acces la informații și a ajutat inclusiv la publicarea acestui articol. Rețelele sunt peste tot, fiecare dintre noi având acasă o rețea de dimensiuni diferite. Internetul este până la urmă o rețea de rețele interconectate, ce s-a adaptat de-a lungul timpului numărului din ce în ce mai mare de dispozitive conectate, utilizând o multitudine de protocoale și tehnologii.

Cursurile CCNA și-au propus de la bun început mai mult decât specializarea celor ce își doresc să facă design sau administrare de rețele. Scopul acestora este de familiarizare a celor ce lucrează în IT cu conceptele de bază de rețelistică. Indiferent dacă îți dorești să te axezi pe programare, administrare de sisteme (DevOps) sau testare, conceptele de adresare IP, porturi de aplicații (sockets) sau securitate de bază trebuie să fie cunoscute și bine înțelese. În lipsa lor, sistemele sau aplicațiile dezvoltate și folosite pot întâmpina probleme pentru care rezolvarea va dura mai mult decât trebuie – fiind nevoie poate chiar să apelezi la altcineva.

În 2020 a fost lansată o nouă versiune a cursurilor oferite de Cisco, ajungându-se la versiunea 7 a acestora. Printre noțiunile noi adăugate se numără câteva lucruri importante pentru industria IT a zilelor noastre:

  • virtualizare
  • automatizare
  • concepte de IPSec

Acestea sunt prezentate la modul general dar și particularizate pe networking, care a început să se folosească din ce în ce mai mult de scripting și automatizare, după cum am prezentat și aici.  Alte concepte, precum cele de Access Lists (ACL) și First Hop Redundancy Protocol (FHRP) au fost și ele actualizate în vederea prezentării într-o manieră cât mai exactă a modului în care sunt utilizare în rețelele din zilele noastre.

IPv6 devine din ce în ce mai utilizat, fiind relativ recent adoptat la scară mai mare și în serviciile cloud de la Amazon Web Services (AWS) și Microsoft Azure, iar cursurile de pe NetAcad s-au adaptat în mod corespunzător. Detalierea modului în care protocolul de DHCPv6 funcționează a fost accentuată, fiind puse la dispoziția cursanților atât exerciții teoretice cât și practice cu ajutorul Packet Tracer.

Simulatorul de rețele oferit de Netacad, Packet Tracer a fost și el în mod constant actualizat pentru a se adapta necesităților cursanților, suportând toate protocoalele și configurările acestora din cadrul cursurilor de CCNA. Mai mult decât atât, în prezent el poate să fie folosit inclusiv pentru a lucra cu Internet of Things (IoT).

În concluzie, există o sumedenie de motive pentru care networking-ul trebuie înțeles de oricine lucrează în industria IT, nu doar de administratorii de echipamente și cei care realizează partea de design. Cursurile CCNA  reprezintă cel mai bun punct de start pentru familiarizarea cu protocoalele specifice, iar noi, la Telecom Academy, am venit în completarea materialelor scrise de către Cisco Networking Academy cu materiale video create integral de instructorii noștri Cisco.

 

    Sponsori și parteneri