fbpx

De ce cursurile Telecom Academy nu sunt acreditate?

În experiența noastră de peste 15 ani în domeniu, am interacționat cu mii de cursanți. Iar majoritatea sunt adulți care doresc să se reprofileze, mai ales datorită campaniilor foarte atractive de recrutare derulate de companiile IT (salarii mari, orar flexibil, posibilitatea de a avansa foarte repede, etc.). În tot acest timp, am observat că cea mai frecventă întrebare și curiozitate a cursanților este: „Cursurile sunt acreditate?”.

Răspunsul este simplu: Nu, cursurile nu sunt acreditate. În continuare, vorbim și despre care sunt motivele pentru care cursurile Telecom Academy nu sunt acreditate.

Trebuie să știți că acreditarea poate fi de 2 feluri: națională sau internațională.

 

Acreditarea națională – ce presupune?

Înainte de a intra în detalii, ne dorim să clarificăm diferența dintre Cursuri Autorizate și Cursuri Acreditate. Chiar dacă acești termeni, din punct de vedere gramatical, sunt sinonimi, diferența o face instituția care guvernează autorizarea/acreditarea.

Astfel, programele de formare profesională pentru adulți (calificare, specializare, perfecționare, etc.) ce permit obținerea unui Certificat de Absolvire prin îndeplinirea unui nivel minim educațional de minim 8 clase, sunt Cursuri Autorizate ANC (Autoritatea Națională pentru Calificări). În trecut se numea CNFPA (Centrul Național de Formare Profesională), și se află sub coordonarea Ministerului Educației. Aceste cursuri sunt autorizate pentru un anumit număr de ore, iar durata de autorizare a persoanei juridice este de 4 ani.

Cursurile Acreditate sunt programe de formare profesională pentru cadre didactice și personal de conducere din Învățământul preuniversitar, iar pentru a acredita aceste programare de formare, furnizorul trebuie să fie ”instituţie/unitate de învăţământ, organizaţie nonguvernamentală sau o persoană juridică, publică sau privată, care, potrivit statutului, are ca obiect principal de activitate formarea continuă şi dezvoltarea profesională a personalului didactic şi didactic auxiliar, precum şi a personalului de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământul preuniversitar…”. Diplomele eliberate au cu totul alt regim, având în vedere destinația acestora. Dar nu intrăm în detalii, pentru că nu acesta este scopul articolului nostru.

În concluzie, ”Acreditarea” națională în cazul nostru nu se aplică, deoarece programele noastre de formare profesională pentru adulți pot fi încadrate ca specializare și perfecționare, și pot fi autorizate de ANC. Telecom Academy însă nu a dorit Autorizarea cursurilor, din 3 motive:

#1: Domeniul IT este unul foarte dinamic, apar tehnologii noi în permanență și trebuie să dovedim flexibilitate. Ajustăm permanent programa cursurilor pe care le predăm conform cerințelor de pe piață, iar cursanții noștri sunt pregătiți într-un mod temeinic, conform realității – acest aspect contează mai mult decât dacă am avea cursuri ”acreditate”.

#2: Diplomele nu se pot obține în urma participării la un curs. Acestea se obțin, întotdeauna și fără excepție, în urma promovării unui examen sau a mai multor examene. Așadar, în cazul în care alegeți totuși cursuri autorizate, trebuie să știți că în urma participării la curs nu veți obține diplome. Va trebui să vă demonstrați abilitățile și cunoștințele dobândite pe parcursul training-ului prin susținerea unui examen teoretic și a unui examen practic.

#3: În plus, nicio companie cu impact puternic în IT nu solicită, în cadrul proceselor de recrutare, o astfel de diplomă. Aceasta este redundantă și noi suntem de acord cu ei. Procesele de recrutare au mai multe etape, așadar, mai mult ca sigur, veți avea cel puțin un interviu cu o persoană tehnică, care va dori să vă testeze concret abilitățile tehnice pe care dumneavoastră susțineți că le aveți. Vei găsi într-un alt articol de pe blogul Telecom Academy și câteva sfaturi despre cum să ai un interviu reușit pentru un job în IT.

 

Vă sfătuim să nu mințiți niciodată în CV! Angajatorii vor prefera sinceritatea, alături de alte calități precum adaptabilitatea, comunicarea, time management, rezolvarea problemelor, etc., alegând să investească financiar în training-ul dumneavoastră. Puteți citi pe blogul nostru mai multe despre top soft skills pe care și le doresc angajatorii.

 

Acreditarea internațională – ce presupune?

Acreditarea internațională este cea care poate să conteze sau care poate să facă diferența. Cum funcționează? Există, în fiecare subdomeniu, câteva certificări foarte puternice și foarte apreciate, care bineînțeles, se obțin în urma promovării unor examene de certificare.

Vom oferi câteva exemple de certificări foarte cunoscute, care au ajuns să reprezinte un must, alături de furnizorul de certificare:

  • Networking: certificarea CCNA Routing and Switching – de la furnizorul de certificare Cisco
  • Programming:
    • Java – OCA (Oracle Certified Associate) și OCP (Oracle Certified Professional) – de la furnizorul de certificare Oracle
    • C++ – CPA (C++ Certified Associate Programmer), CPP (C++ Certified Professional Programmer) – de la furnizorul de certificare C++ Institute
  • Sisteme de operare:
    • Linux: Linux Essentials Professional Development Certificate, LPIC 1-3 – de la furnizorul de certificare Linux Professional Institute, RHCSA (Red Hat Certified System Administrator) de la furnizorul de certificare Red Hat

 

Observăm că se remarcă denumiri de companii cu renume puternic în domeniul IT: Oracle, Cisco, Linux Professional Institute, Red Hat. Adaugăm noi Microsoft, Juniper, Python Institute, Google, Amazon. Aceste examene de certificare se susțin în mediu securizat, în centre de testare speciale Pearson VUE, care îndeplinesc standarde stricte și verificate periodic.

Pearson VUE este un terț prin intermediul căruia se pot susține examene de certificare de la sute de furnizori. Așadar, candidatul își alege certificarea dorită, o achită pe www.pearsonvue.com și merge în unul din centrele de testare deschise în toată lumea pentru a susține examenul.

Dacă doriți să vedeți ce furnizori de certificare colaborează cu Pearson VUE, pe lângă cele menționate anterior, puteți accesa pe site-ul lor toată lista.

 

Excepție – Cursuri CISCO

Cursurile noastre nu sunt autorizate, cu excepția cursurilor Cisco și C++. Acestea sunt recunoscute internațional deoarece suntem Cisco Networking Academy, iar aceste cursuri (CCNA 1, CCNA 2, CCNA 3, IT Essentials, Linux Essentials, C++ Fundamentals, C++ Advanced, CCNP) se fac pe platforma www.netacad.com și sunt identice din punct de vedere al contentului peste tot în lume. În urma promovării unui astfel de curs, cursantul primește o diplomă CISCO – Certificate of Course Completion. Pentru toate celelalte cursuri care există în oferta noastră, cursantul primește în urma promovării o diplomă Telecom Academy.

 

Sfatul Telecom Academy

Ne încurajăm toți cursanții să susțină examene de certificare recunoscute internațional – acestea pot deschide invitații la interviu pentru oameni care nu au foarte mare experiență sau pot reprezenta justificarea necesară.

 

Ce trebuie să faceți în momentul în care decideți să susțineți un examen de certificare?

1. Research detaliat

Începeți cu un research pe pagini oficiale pentru a verifica topicurile ce sunt evaluate în cadrul examenului (trebuie să vă asigurați că în momentul în care vă prezentați la examen, ați studiat în întregime aceste topicuri).

Puteți alege să studiați individual sau în cadrul unui curs, însă trebuie să aveți în vedere că indiferent de modul în care acumulați cunoștințele, nu trebuie să săriți peste pasul 1. Examenele de certificare sunt adesea, foarte stufoase, și este foarte greu să acoperiți toate cunoștințele în cadrul unui singur curs. Studiu suplimentar nu trebuie să lipsească!

2. Programarea examenului pe Pearson Vue

Aici vă veți crea un cont de utilizator prin intermediul căruia veți alege centrul de testare dorit, ziua și intervalul orar și veți efectua plata examenului. Trebuie să aveți în vedere că aceste examene costă, investiția în educație nu este gratuită, însă este cea mai de succes investiție pe care o puteți face. Politica de prețuri este stabilită de fiecare furnizor de certificare în parte, nu de centrul de testare sau de către Pearson VUE.

3. Susținerea și promovarea examenului

4. Includerea certificării pe profilul de LinkedIn și CV

De obicei, primiți un badge sau un link de tracking ori un ID al certificării pe care le puteți include pe profilul vostru LinkedIn și a căror autentiticate este verificată de angajator.

5. Pregătiți-vă pentru interviul tehnic

Faptul că dețineți o certificare internațională, obținută cu un punctaj mare, nu vă garantează obținerea job-ului și nici nu veți sări peste aceasta etapă. Trebuie să fiți mereu pregătit să demonstrați că dețineți cunoștințele menționate în certificare.

 

Concluzie

Rămâne la latitudinea unui angajator în ce măsura ia în calcul această diplomă, însă trebuie să știți că primim foarte frecvent solicitări de la companiile de background screening care ne solicită confirmarea veridicității diplomelor, bineînțeles cu acordul anterior oferit de cursant în scris.

Poate că vă veți întreba de ce noi oferim diplome de promovare în cadrul cursurilor noastre, o întrebare pertinentă, acum că am expus importanța cunoștințelor practice.

Diplomele noastre de promovare sunt oferite doar cursanților care îndeplinesc anumite reguli de promovare. Acestea sunt transmise încă de la începerea cursurilor.  Toate acestea sunt instrumente prin care instructorii noștri vă ghidează într-un proces eficient de învățare.

 

Sperăm că acest articol vă ajută să înțelegeți de ce cursurile Telecom Academy nu sunt acreditate. Cursurile noastre sunt în schimb organizate și dezvoltate integral de către instructorii noștri, astfel încât cursanții noștri să fie mereu la curent cu noutățile din fiecare domeniu și să poată aplica practic toate cunoștințele câștigate.

    Sponsori și parteneri