fbpx

Cum să ai parte de un interviu reușit?

AM REUȘIT! DUPĂ ATÂT DE MULTĂ MUNCĂ, AM FOST CHEMAȚI LA UN INTERVIU!  Hai să vedem ce e de făcut pentru a avea parte de un interviu reușit!

În primul rând, trebuie să știi că interviurile se împart în 5 categorii (după aprecierea mea subiectivă), pe care le vom detalia în continuare:

 

1. Interviul comportamental

Numite de mulți și „prostiile alea cu HR-ul”. Foarte multă lume le consideră formalități, și că sunt așa, mai mult de conversație, de cunoaștere. Sfatul meu: nu tratați cu superficialitate aceste interviuri!

Știu mai mulți oameni care au trecut interviurile tehnice și le-au picat pe cele comportamentale. Nici nu aveți idee câți manageri se plâng de atitudinea angajaților.

Sfatul Numărul 1 pentru interviurile comportamentale: nu fiți aroganți

Cunosc manageri care încheie interviul și după 5 minute dacă acel candidat pe care îl intervievează are atitudinea greșită. Indiferent de cât de bun ai fi tu, angajatorul nu va dori un om care să strice echilibrul în echipă.

Un alt sfat important: nu desconsiderați niciun angajator

Tratați fiecare interviu ca și cum vă doriți să lucrați la compania respectivă. Făceți-vă un minim de research, căutați cu ce se ocupă compania respectivă și ce presupune job-ul la care ați aplicat. Nu știi niciodată de dinainte ce îți poate oferi un angajator.

Cum ne pregătim pentru interviu?

Faceți-vă niște notițe pe telefon, în care să vă notați răspunsul pe care l-ați da la următoarele întrebări:

  • Spune-ne câte ceva despre tine.
  • De ce vrei job-ul acesta?
  • De ce îți părăsești compania actuală? (dacă e cazul)
  • Care sunt slăbiciunile tale?
  • Care este procesul de gândire atunci când rezolvi o problemă?
  • Dă-ne un exemplu de problemă pe care ai întâmpinat-o la locul de muncă și cum ai rezolvat-o.
  • Dă-ne un exemplu de situație conflictuală pe care ai avut-o și spune-ne cum ai reușit să o rezolvi.
  • Unde te vezi în carieră peste X ani?
  • Ce întrebări ai pentru noi?

Vi se pare ușor de răspuns la întrebările acestea? Așa pe loc, cu emoțiile de la interviu? Nu, nu e. De aceea, vă ajută mult să vă gândiți de acasă care sunt atuurile vostre și cum le puteți pune în valoare.

Legat de slăbiciuni și situații neplăcute, normal că nu o să spuneți că v-ați certat cu un coleg și s-a rezolvat prin a vă ignora reciproc tot restul vieții sau că marea voastră slăbiciune este că dacă vă luați cu un coleg la vorbă stați și 3 ore și nu mai lucrați nimic. Este esențial să vă identificați punctele mai puțin tari și să spuneți ce faceți pentru a le îmbunătăți.

Foarte importantă este și partea de întrebări pentru companie. Poate că ei o să vă vrea pe voi, dar trebuie să știți și voi dacă îi vreți pe ei. Nu e nimic mai neplăcut decât să stai o zi întreagă să faci un proiecțel în React, să pleci 3 ore de la muncă să ai interviu cu managerul, ca în final să afli că 75% din timpul tău vei lucra cu AngularJS.

Așa că uitați exemple de întrebări pertinente pe care le-ați putea pune la un interviu:

  • Care sunt proiectele companiei pe care aș lucra?
  • Cât de mare este echipa? Există oameni cu experiență de la care aș putea să învăț?
  • Care sunt tehnologiile principale pe care le-aș folosi în proiecte?
  • Produsul este propriu sau lucrăm pentru clienți externi (outsourcing)?
  • Programul este flexibil? Cum este implementat conceptul de work from home?
  • Având în vedere că sunt la început de carieră, ce sfaturi mi-ați da pentru dezvoltarea mea?

Probabil la mai multe dintre aceste întrebări vi se va răspunde dinainte să aveți voi ocazia de a pune întrebări, dar oricum, asigurați-vă că înainte de da o decizie finală aveți toate datele problemei.

 

2. Interviul tehnic

Cunoscut și sub numele de „ăla greu”. Acesta e interviul unde vi se vor pune întrebări despre JavaScript, React sau web development în general. Pot fi întrebări teoretice, verbale, pot fi întrebări la care să răspunzi în scris sau pot fi întrebări pentru care să trebuiască să scrii mici bucăți de cod.

Oricum ai da-o, ăsta e momentul adevărului. Ține și de noroc, de ce întrebări îți pică, dar în principiu, aici îți etalezi munca pe care ai depus-o învățând și lucrând atât de mult timp.

Pentru a fi mai în gardă de întrebări care vi se pot da, am centralizat mai multe exemple, vi le-am pregătit mai jos **.

 

3. Proiectul

Multe job-uri dau pentru angajare și un proiect pe care trebuie să îl realizați de cele mai multe ori acasă, într-un anumit interval de timp.

Legat de proiectul ăsta, e cu dus-întors. Foarte mulți developeri consideră că este total aiurea să își piardă o zi întreagă să facă un proiect, pentru ca abia apoi să aibă discuția cu HR-ul și să vadă că eventual și-au irosit timpul degeaba, că nu era ce își doreau. Și au dreptate.

Din păcate, mai ales firmele mari, dau printre primele etape ale interviului acest proiect de făcut. Da, e nașpa să stai atât de mult timp pe un proiect, dar poate fi și o oportunitate grozavă pentru un om cu mai puțină experiență. Vă dau un exemplu: am aplicat la un job unde prima etapă a fost chiar proiectul. L-am făcut atractiv, m-am chinuit ceva, am fost chemat la interviu. Teoretic job-ul era pentru oameni cu minim 2 ani experiență, eu aveam 6 luni. Mi s-a spus că din cei 25 de oameni care aplicaseră inițial, doar 14 au trimis proiectul, iar din aceia eu am fost top 3. Cu siguranță erau oameni cu mai multă experiență ca mine, care nu și-au dat la fel de mult interesul și astfel eu le-am luat fața. Într-un final am fost sunat să mi se spună că au ales pe altcineva, chiar cu mai puțină experiență, care s-a străduit și mai mult la proiect și făcuse niște lucruri mai mișto. Vă jur că m-am bucurat pentru omul ăla, mai ales că eu oricum nu voiam job-ul (era cel cu 75% AngularJS) și munca lui a fost recompensată.

Deci cu toate că e posibil să pierdeți mult timp cu proiectele astea, luați-le ca niște challenge-uri, ca niște oportunități de a îi devansa pe cei cu mai multă experiență. Și încă ceva, dacă tot vă chinuiți să faceți un proiect și nu sunteți angajați, fiți deștepți și puneți-l pe GitHub, eliminând eventuale logo-uri ale companiilor pentru care ați aplicat.

 

4. Algoritmi și structuri de date

Eu la cele 5 interviuri pe care le-am susținut pentru primul job de frontend developer, nu am avut din astea. Dar pentru cel de-al doilea job al meu, am avut din plin.

Nu vreau să vă sperii, dar dacă vă pică întrebări din astea, dacă nu ați făcut niciodată un curs de genul, nu aveți nicio șansă. Sunt greuțe problemele de algoritmică. Din fericire pentru voi, la cursul de JavaScript Advanced, am prezentat la capitolul 10.8 un curs care vă va ajuta să treceți și peste hopul ăsta.

Unii nu se lovesc de ei toată cariera, dar dacă veți vrea să lucrați la companii mai mari, e foarte posibil să dați de ei. Până atunci, să sperăm că nu vă vor pica la prima serie de interviuri!

 

5. Întrebări de logică

Întrebările de acest tip sunt răruțe, dar pot apărea mai ales în cadrul corporațiile, așadar am zis că e bine măcar să le menționez.

Sunt întrebări de genul Ce urmează în șirul 1, 1, 2, 3, 5, 8…, asemănătoare testelor de IQ. La cât de rare sunt, nu recomand să vă pregătiți special pentru asta, însă puteți exersa cu diverse teste de logică disponibile pe Internet.

Exemple de interviuri

Vă las mai jos un folder care conține atât exemple de întrebări pentru interviul practic (mai ales de JS, dar și de React), cât și pentru proiectele pe care le-ați putea avea de făcut.

LINK EXEMPLE INTERVIURI

 

Vă doresc mult succes tuturor la interviu și sper că informațiile furnizate să vă îndrume corect în obținerea jobului mult dorit! Iar dacă sunteți în proces de aplicare, verificați și joburile disponibile la partenerii noștri

 

Articol scris de instructorul Telecom Academy Răzvan Cîrlugea.

    Sponsori și parteneri