Front-End versus Back-End Developer
19.10.2020
Unul dintre primele lucruri pe care marea majoritate a cursurilor online de web development încearcă să-l explice este structura unei aplicații web. Cu toate aceasta, există o oarecare confuzie în rândul studenților și cursanților care încearcă să dobândească cunoștințe de programare, în special la început de drum. Acest articol își propune să explice structura unei aplicații web, să lămurească care este diferența dintre un Front-End Developer și un Back-End Developer și, mai ales, cum poți deveni unul.
Ce înseamnă Front-End Development?
Front-End-ul este partea aplicației care interacționează în mod direct cu utilizatorul. Cunoscută și sub numele de partea client, aceasta se ocupă de aspectul și funcționalitatea interfeței paginii web.
Elementele implementate de către un Front-End developer aplicației includ, dar nu sunt limitate la: stilul, paleta de culori, imaginile, butoanele, meniurile de navigație, comportamentul elementelor vizibile de către utilizator.
Ce înseamnă Back-End Development?
Back-End-ul este partea aplicației care nu interacționează în mod direct cu utilizatorul. Cunoscută și sub numele de partea server, aceasta se ocupă de stocarea și managementul datelor prin intermediul bazelor de date, logica de business a aplicației și scrierea de API-uri – interfețe programatice ce expun date din Back-End către aplicația Front-End, și așadar, către client.
Deoarece aplicația Front-End este expusă în mod direct clientului, marea parte a logicii de business a aplicației este scrisă în Back-End, pentru a putea evita accesarea logicii aplicației de către persoane din exterior. Comunicarea cu bazele de date se face exclusiv în Back-End, pentru a ne feri de atacuri de tip malware la nivelul bazei noastre de date.
Diferențele dintre Front-End și Back-End
Un exemplu practic pe care îl putem folosi pentru a evidenția diferențele dintre Front-End și Back-End este un site al unui comerciant online. Când intrăm pe site-ul comerciantului, nouă ne sunt expuse datele despre un anume produs, sub forma unei pagini de descriere a produsului. Aspectul paginii, stilizarea elementelor, mărimea imaginii produselor, etc. sunt definite în Front-End-ul aplicației, dar datele efective (numele produsului, prețul acestuia, stocul disponibil, imaginea efectivă) sunt gestionate de către Back-End, ulterior fiind expuse nouă, utilizatorului, de către frontend.
Poziții de Programatori Web
Aceste noțiuni sunt esențiale, mai ales deoarece acești doi termeni sunt folosiți de către aproape fiecare programator din domeniu. Astfel, s-au definit 3 mari tipuri de poziții ca programator web:
- Front-End Developer
- Back-End Developer
- Full-Stack Developer
În timp ce primele două sunt auto-explicative, Full Stack Developer-ul este un programator care și-a însușit ambele tehnici, fiind capabil să îndeplinească atât sarcinile unui Front-End Developer, cât și cele ale unui Back-End Developer. Aceste definiții sunt consistente cu postările de joburi și caracterizarea acestora în cadrul companiilor.
Limbaje folosite în Front-End versus Back-End
Pentru Front-End development, principalele limbaje folosite sunt HTML, CSS și JavaScript, iar framework-urile/librăriile cele mai des întâlnite sunt React, Angular, Vue.js, jQuery, Bootstrap, și multe altele.
Pentru Back-End development se califică foarte multe limbaje de programare, printre care PHP, Java, C++/C#, Python, Ruby și JavaScript.
Singurul limbaj de programare în care se pot scrie atât Front-End-ul, cât și Back-End-ul unei aplicații este JavaScript, prin intermediul mediului de execuție Node.js ce face posibilă rularea de cod JavaScript pe server pentru comunicarea cu baze de date și crearea de API-uri pentru a expune date către frontend.
Cum alegi dacă vei fi Back-End developer sau Front-End developer?
Ținând cont de informațiile prezentate mai sus, care dintre acești termeni te definește pe tine cel mai bine? Este important să ai un răspuns clar și bine pus la punct al acestei întrebări, deoarece va trebui să-l oferi viitorilor angajatori și va trebui să știi la ce joburi să aplici.
Dacă ai o înclinare înspre design, poate Front-End-ul s-ar putea să pară o variantă mai viabilă pentru tine.
Dacă îți place să implementezi funcționalități noi și acorzi mai puțină importanță modului în care utilizatorul interacționează cu respectiva funcționalitate, atunci ai o gândire înclinată înspre Back-End.
Care este salariul unui Frond-End developer? Dar al unui Back-End developer?
Din punct de vedere al salariilor, în trecut, dezvoltatorii de Front-End câștigau mai puțin decât cei de Back-End, dar în prezent, salariile sunt comparabile în ambele tabere (odată cu creșterea nivelului de cunoștințe necesare unui Front-End Developer).
Un Full Stack Developer are în medie un salariu cu 20% mai mare decât un dezvoltator exclusiv Front-End/Back-End, însă aceste cifre variază și în funcție de tipul de firmă și regiunea programatorului.
Așadar, dezvoltatorii de Front-End și Back-End sunt programatori care lucrează concomitent asupra diferitelor aspecte ale aceleiași aplicații, fiind întotdeauna conștienți de integrarea unuia cu celălalt.
În cazul în care dorești sa faci o reconversie în carieră, web development-ul îți poate oferi numeroase oportunități la care poate nu te-ai gândit până în prezent. De asemenea, am creat special un curs care abordează noțiuni esențiale de HTML & CSS, curs ce se adresează începătorilor, astfel încât să te susținem în abordarea acestei noi căi de învățare, care să îți ofere baze solide și concrete pentru a studia unul dintre cele mai frumoase, populare și dorite limbaje de programare: JavaScript.
Articol scris de instructorul nostru de HTML & CSS Fundamentals și fost cursant Telecom Academy, Radu Voin