fbpx

Secretul unei cariere în IT – Interviu Senior Instructor Teodor Ivănoaica

Interviu Teodor Ivănoaica – Senior Instructor Telecom Academy

 

  • Doru, spune-ne câteva cuvinte despre tine și relația ta cu Telecom Academy.

Salutare,

Numele meu este Teodor Ivănoaica, activez și am activat în decursul a mai bine de 12 ani în cadrul echipei Telecom Academy. Aici, ca Senior Instructor pentru CCNA (și Linux/Open Source pentru o bună perioadă) am ales să predau, de fapt… nu! NU CONSIDER că vreunul dintre colegii mei PREDAU sau au PREDAT. Consider că noi am făcut diferența prin faptul că am împărtășit cunoștințele și experiența fiecăruia pentru a accelera dezvoltarea multor altor generații de cursanți și viitori colegi.

Cum s-ar putea descrie asta pe scurt … Salve, noi suntem Telacad, unul din puținele centre de “knowledge sharing” din România.

În acest moment, îmi urmez varianta mea de carieră în IT ca și “Senior Coordinator for Computing and Data Management”. În cadrul unui colectiv internațional, construim o echipă care să gestioneze mai mulți PetaBytes de date. Cariera mea în IT înseamnă storage, liste reguli de acces, identități digitale și foarte multe date.

 

  • Ce presupune o carieră în IT, din punctul tău de vedere?

De-a lungul timpului, am auzit cu toții afirmațiile, deja clasice: “am decis să îmbrățișez o carieră în IT”  sau “am decis să fac o schimbare și să intru în lumea IT”!

Ne-am gândit vreodată însă, ce înseamnă aceasta schimbare sau ce este această lume a IT? Ce înseamnă să ai o carieră în IT?

Consider că NIMENI nu poate să ofere o rețetă potrivită tuturor. Un prieten adevărat îți prezintă minim două variante pe care să le ÎNCERCI. Cercetează și testează, IT-ul are multe oportunități, multe nișe, ca să alegi corect e nevoie să încerci.

IT -ul este un liant, te leagă de o anumită zonă, de o anumită sferă de aplicații, de un anumit ecosistem. Te ajută să te dezvolți și să dezvolți soluții și idei, să generalizezi sau să abstractizezi conceptele studiate.

 

  • Spune-ne, cum ai început tu?

Ca absolvent al Facultății de Fizică, “profesor cu acte în regulă” aș putea spune, am decis acum mulți ani, încă din facultate, să combin cele două domenii care mă atrăgeau: IT-ul și Fizica. Așa am făcut primul curs de Linux prin 2002-2003. Linux-ul abia începea să se îndrepte spre primele Graphical User Interface.

 

  • Există totuși o rețetă a succesului?

Toți căutăm o rețetă a succesului care, în IT sau în contextul actual, se poate numi și “career path”. Aceasta însă nu este universal valabilă și nu va răspunde niciodată cerințelor tale, personalității sau gusturilor fiecărei persoane dacă ar fi unică.

Un citat care descrie 100% situația aceasta spune “Nu poți accepta întru-totul sfaturi în ceea ce te privește. Pentru că nimeni nu te cunoaște atât de bine, nici măcar tu nu știi de ce ești în stare ’’.

De-a lungul timpului, am îmbrățișat o carieră IT + infrastructuri “exotice” pentru unii dintre noi: HPC* / HTC** și tehnici de procesare de date, volume mari, simulări care pot rula pe sisteme ce depășesc 100 000 CPU cores. Aceasta a fost pentru mine rețeta succesului, am legat partea de IT de un domeniu care mi-a plăcut, lucru pe care îl fac în continuare.

*HPC – High Performance Computing

**HTC – High Throughput Computing

(sisteme de calcul distribuite, unul din ele fiind rețeaua WLCG a CERN, rețea prin care se procesează peste 500 PetaBYTES de date).

 

  • Cum ar trebui procedat?

Strategia generală de dezvoltare personală a fiecăruia are un model, “select a champion and follow the example”, însă aceasta nu este întotdeauna o variantă bună. Campionul/modelul e o altă persoană, are alte perspective asupra carierei lui, are alte așteptări și alte idealuri / țeluri, ceea ce nu se potrivește întotdeauna cu ceea ce îți dorești tu să faci. Vrei să fii tu sau vrei să fii o clonă?

Ce poți face, ceea ce dintotdeauna a dat rezultate și ceea ce cred că am sfătuit pe toți studenții și participanții la cursurile Telecom Academy sau la Facultate, și chiar colegi foști și actuali, fă pași mici ca să poți înțelege ce anume îți dorești, cere sfaturi de la cei cu care interacționezi.

Pe scurt, aș folosi o vorbă a unui bun prieten (probabil citat) “Cunoașterea adevărată este cea trăită”. Testează propria variantă de carieră, încearcă câteva cursuri pentru a-ți găsi calea.

Eu recomand o schemă pentru a dobândi baze solide peste care să poți construi.

  • Recomand tuturor CCNA-urile (TOATE), reprezintă baza de discuții în orice zonă a IT-ului. Personal, în echipa mea, nu aș putea angaja niciodată un programator, oricât de bun, care nu va ști să îmi prezinte modelul OSI, TCP/IP.
  • Învață cel puțin un sistem de operare, Linux/Windows. Utilizatorii vor folosi aceste sisteme, trebuie să înțelegi cum anume îi afectează un software dezvoltat custom.
  • Învață bazele unui limbaj de scripting, fie el și bash. Nu vei avea mereu un programator căruia să ii ceri să îți filtreze datele și să îți extragă anumite câmpuri din loguri.
  • Învață bazele unui limbaj de programare. Eu aș alege Python fiind mai user friendly și cu o răspândire imensă în ultimii ani.

Însă, s-ar putea să realizezi pe parcurs că vrei să devii un Inginer de System și te oprești la pasul 2. Sau poate chiar după pasul 1 te vei decide să continui cu CCNP sau CyberSecurity.

După ce ai bazele, abia atunci poți alege cu adevărat un model de succes. Așa poți înțelege cum și de ce a ales cineva o anumită traiectorie, dacă și ce anume poți face mai bine pentru tine.

 

  • Câteva cuvinte de final pentru cititorul nostru?

Află mai multe despre cursurile Telecom Academy și Programul de mentorat. Suntem mereu pregătiți să ghidăm și să răspundem la întrebări atunci când vei avea nevoie. Ai încredere în forțele proprii și depune efort în direcția dorită. Nu este un drum ușor, dar vei avea parte de propriul succes!

Cu drag,

Doru

Telacad (your Knowledge Sharing Hub)

 

    Sponsori și parteneri