fbpx

Tehnologii noi pe care trebuie să ți le adaugi cât se poate de repede pe profilul de LinkedIn

În acest articol vă vom prezenta câteva tehnologii noi și limbaje de programare de care poate că nu ați auzit până în prezent, însă cu care veți ajunge să interacționați în cariera voastră din domeniul IT&C. Așadar, trebuie să fiți pregătiți din timp, să vă stabiliți un parcurs educațional eficient, astfel încât să vă creați un profil de LinkedIn și un CV cât se poate de atractive.

Potențialii angajatori se concentrează și deseori, chiar concurează între ei, pentru a găsi candidați care investesc în propria educație în permanență, deoarece tehnologia conduce lumea și deschide oportunități pe care poate în prezent nu le conștientizați și nici nu le puteți cuantifica. Anul 2020 este principala dovadă a faptului că digitalizarea a luat cu asalt o lume întreagă și a accelerat cu 5-10 ani procese de business atât la nivel național, cât și la nivel internațional, de la cel mai mic nivel până la cea mai scalabilă industrie.

Piața joburilor din acest domeniu este una extrem de expansivă și atractivă atât pentru cei care au luat în calcul încă de la început o carieră în acest sens, cât și pentru cei care doresc să facă sau sunt nevoiți să facă o reconversie profesională.

Așadar, totul este o competiție. Candidații concurează pentru a găsi un job cât mai bun, care nu se rezumă sau nu ar trebui să se rezume doar la o remunerație atractivă, ci și la posibilitatea de a avansa, flexibilitate, servicii adiționale care să ajute la creșterea calității vieții, suport în dezvoltarea profesională și personală ca și parte a culturii organizaționale, etc.

Mindset-ul vostru trebuie să fie unul concentrat încă de la bun început pe următoarele aspecte:

  • Ce plus de valoare trebuie să aduc eu companiei?
  • Ce trebuie să fac pentru a fi mereu la curent cu cerințele tehnologice?
  • Ce As în mânecă am eu față de ceilalți candidați?

Tot în competiție sunt și angajatorii, deoarece doresc să atragă în organizație oameni cu deschidere către inovație, cu aptitudini digitale, care să anticipeze și care să aducă valoare în cadrul companiei, ce se vor transforma ulterior în avantaje față de competitorii săi direcți.

Educația este și a fost cea mai bună investiție care poate exista. Cu cât înțelegem mai repede importanța acesteia, cu atât ne creăm oportunități care ne vor alimenta succesul.

La Telecom Academy intrăm destul de des în contact cu mai multe tipologii de cursanți, dar acum ne vom referi la două dintre ele: cei care urmează deja o facultate tehnică și știu concret ce doresc să studieze sau cursanți care vin din alte domenii și doresc să facă o reconversie profesională. Trebuie să spunem că pentru cea de-a doua categorie, lucrurile sunt realizabile, însă depinde de implicarea și dedicarea cursanților.

Cele mai comune career path-uri din domeniul IT&C sunt următoarele, pe care probabil le-ați observat și voi, dacă ați făcut un scurt research pe platformele de specialitate: Software Developer, Network Engineer, QA Engineer, Technical Support Engineer.

Toate acestea presupun pentru început cunoașterea unor noțiuni ce se pot obține în urma parcurgerii unor cursuri extrem de populare, precum Cisco, Java, JavaScript, Python, C++, Linux – toate extrem de utile, bineînțeles. Dar, în practică, un Software Developer trebuie să cunoască foarte bine cel puțin un limbaj de programare, noțiuni elementare de networking ce se parcurg la CCNA 1, noțiuni elementare de Cybersecurity și Linux, un sistem de control al versiunii precum Git, noțiuni de bază pentru gestiunea bazelor de date. Așadar, vedem că nu putem afirma că studiul unui limbaj de programare, oricare ar fi acela, ne va aduce titulatura de Software Developer sau Software Engineer.

Haideți să vedem împreună ce tehnologii vă pot îmbunătăți profilul în fața unui angajator.

  1. Limbajul de Programare Kotlin

Kotlin este un limbaj de programare dezvoltat de JetBrains, având o serie de caracteristici interesante: este cross-platform sau multi-platform (poate rula pe JVM, Android, IOS, Linux, Windows, etc), este strong typed și statically typed, permite detectarea automată a tipului de date folosit, fiind 100% interoperabil cu Java și cu toate bibliotecile sale. A devenit limbajul oficial adoptat de Google pentru dezvoltarea aplicațiilor Android, ceea ce a dus la o creștere semnificativă în cadrul comunității programatorilor în Kotlin.

Conform StackOverflow, Kotlin este pe locul 4 în topul celor mai iubite limbaje de programare și pe locul 6 în topul celor mai râvnite limbaje de programare, depășind binecunoscutele: Java, C++, SQL, C#.

 

  1. Limbajul de Programare Golang (Go)

Este un limbaj de programare open source dezvoltat de Google, ușor de utilizat, cu structură curată și accesibilă, care a avut o ascensiune importantă, datorită rapidității cu care poate fi învățat. Este utilizat în prezent de Netflix, Uber, Facebook, Dropbox, etc și se așteaptă ca în viitor să devină din ce în ce mai utilizat.

Aruncați o privire aici https://stackoverflow.blog/2020/11/02/go-golang-learn-fast-programming-languages/ ca să vedeți ce spune Stack Overflow despre Go.

Tot conform Stack Overflow, Go este pe locul 5 în topul celor mai iubite limbaje de programare, fiind devansat de Rust, TypeScript, Python și Kotlin, despre care am vorbit mai sus. În topul celor mai râvnite limbaje de programare, se află pe locul 3, după Python și JavaScript. Surprinzător, nu?

Dacă tot suntem la ora de statistică, conform indicelui TIOBE din noiembrie 2020, Go se află pe poziția 13 și a urcat cu 7 poziții în comparație cu luna noiembrie 2019.

 

  1. GraphQL

GraphQL este un nou standard API care oferă o alternativă mai eficientă, mai puternică și mai flexibilă față de REST, fiind dezvoltat de Facebook.

Este folosit în prezent de Netflix, Coursera, AirBnB, IBM și a devenit rapid un pion important în dezvoltarea API-urilor pentru multe companii.

  1. Baze de Date-NoSQL

  2. Cunoașterea metodologiei Agile

  3. Cunoașterea conceptului de Design Thinking

  4. Noțiuni elementare de Machine Learning

  5. Cunoașterea tehnologiilor din sfera DevOps: Ansible, Docker, Kubernetes, Jenkins, Continuous Integration

Mai mult ca sigur ai auzit de titulatura DevOps Engineer, din ce în ce mai prezentă în echipele companiilor din întreaga lume.

Principalele abilități ale unui DevOps Engineer:

  • abilitatea de a folosi o varietate largă de tehnologii și instrumente
  • experiență cu sisteme și operații IT
  • cunoașterea unor limbaje de scripting
  • abilitatea de a automatiza anumite procese
  • abilitatea de a oferi soluții de infrastructura în cadrul unei echipe
  • posibilitatea de a colabora și de a comunica în cadrul echipei

Aici puteți găsi o hartă a cunoștințelor pe care trebuie să le dețineți, dacă vreți să deveniți DevOps Engineer.

Puteți accesa platforma noastră de e-learning, https://cursuri.telacad.ro pentru a vizualiza în mod gratuit varianta demo a cursurilor noastre și a vă face o idee cu privire la materialele scrise, materialele video sau examenele pe care le veți susține în cadrul unui anumit curs.

Sperăm ca acest articol să vă ajute în carieră și să clarifice importanța educației formale și non-formale, indiferent de domeniul în care alegeți să activați pe viitor.

Noi vă susținem în procesul educational și nu ezitați să ne contactați pentru a vă oferi consultanță, mai ales dacă sunteți la început și drumul vi se pare anevoios.

Noi suntem aici pentru voi, la un click distanță!

 

 

 

 

    Sponsori și parteneri