fbpx

Cum să învățăm eficient?

 

Fiecare dintre noi are un stil diferit de învățare. Unele persoane pot învăța mai bine la sala de curs, având ca trainer pe cineva pasionat de domeniu. Alte persoane pot fi autodidacte și nu au neapărat răbdare pentru a participa la cursuri de 4 ore, motiv pentru care își organizează singure timpul și materialele de studiu. Exemplele pot continua: învățat în ședințe de tip 1-on-1, învățat prin exemple concrete, învățat prin analogii cu un domeniu deja cunoscut etc. Totuși, indiferent de modul preferat de studiu, există câteva ingrediente comune pe care noi am reușit să le identificăm de-a lungul anilor, de care vă recomandăm să țineți cont pentru a avea un proces de învățare cât mai eficient.

 

Învățatul trebuie să fie un proces constant

 

Când te apuci de învățat ceva nou, nu o poți face cu jumătate de măsură și să te aștepți să vezi rezultatele într-un timp scurt. Acumularea de noțiuni se face în timp, sedimentarea acestora are loc după ce ai trecut prin concepte de mai multe ori și începi să-ți pui întrebări singur, fără a avea examene pe care să le susții sau o persoană care să te evalueze.

În general, când o persoană își dorește să învețe ceva nou la cursurile noastre, îi recomandăm să aloce 6-8 pe săptămână pentru parcurgerea de materiale scrise, video și pentru a lucra exercițiile indicate. Acest timp reprezintă doar un început și are rolul de a stimula interesul și curiozitatea cursantului. În realitate trebuie alocat mult mai mult timp pentru a parcurge materialele și pentru a încerca cât mai multe lucruri pe cont propriu. Nu poate nimeni să-ți garanteze că în urma alocării a 12 ore pe săptămână pentru studiul unei materii vei deveni expert – dar cu siguranță dacă înveți doar lunea 4 ore iar după nu te mai uiți deloc peste curs, timpul va fi pierdut în zadar.

Timpul pe care îl aloci denotă, până la urmă, cât de serios ești în legătură cu obiectivele pe care ți le-ai propus. Indiferent dacă vrei să înveți JavaScript pentru a-ți face o proprie aplicație web sau vrei să obții certificarea CCNA pentru o poziție în domeniul de networking, numărul de ore pe care-l aloci în fiecare săptămână spune ceva despre tine. Iar atunci când o să tragi linie, tot timpul ăsta va fi pentru tine. Nu înveți pentru a obține punctaj mare la examene sau pentru a impresiona pe cineva. Îți dorești ceva măreț. Work for that!

E normal să vrei să faci pauze. Poate ai o săptămână mai leneșă sau te-ai trezit într-o dimineață pe partea greșită a patului. Poți să o lași mai moale pentru un scurt interval, dar nu trebuie să prelungești acest timp. Toată ideea este să nu te oprești. Pentru că atunci începi să pierzi din volumul de muncă acumulat iar tot timpul petrecut poate să fi fost irosit. Când discutăm despre învățat, procesul este un maraton, nu un sprint.

Chiar și când devii fluent într-un limbaj de programare sau familiarizat cu un nou domeniu, nu înseamnă că te oprești din învățat. Tehnologiile se schimbă în mod constant, apar noi probleme și provocări și trebuie să ții pasul cu ele.

 

Partea practică este extrem de importantă

 

Exemplele din materialele de curs sau cele lucrate cu un instructor ar trebui să reprezinte doar un punct de start. Curiozitatea fiecărui cursant ar trebui să conducă mai departe la a-și propune singur miniproiecte sau la a căuta alte exerciții din alte surse.

Idei pot să-ți vină din viața de zi cu zi. Înveți un nou limbaj de programare și nu știi la ce proiect să lucrezi? Gândește-te ce lucruri repetitive faci în fiecare zi și încearcă să îți ușurezi singur viața cu ajutorul unui program. Salvează-ți listele de cumpărături cu ajutorul unei aplicații în Java, organizează-ți orarul săptămânal cu ajutorul unei interfețe grafice implementate în JavaScript, automatizează-ți procesele de la muncă cu ajutorul Python. Acestea sunt doar câteva idei, dar dacă stai și te gândești cu siguranță îți pot veni și altele care să ți se potrivească mai bine.

În momentul în care îți dai singur teme de lucru începi să îți pui și mai multe întrebări, să cauți din proprie inițiativă și mai multe materiale. Indiferent de cum ai acumulat noțiunile de bază sau cum ai început tot procesul, prin astfel de exerciții îți extinzi și mai mult viziunea și conștientizezi ce anume știi foarte bine și la ce mai ai de lucrat. Bonus – plecând de la o necesitate practică te vei organiza mai bine din punct de vedere al implementării – știi exact unde vrei să ajungi.

În plus, te va ajuta și la interviuri să poți detalia proiectele pe care le-ai lucrat. Sună mult mai bine pentru un intervievator dacă spui: ”Aveam nevoie de o aplicație pentru a-mi face tracking de buget, așa că am implementat-o.” în detrimentul clasicului ”Am rezolvat cerința de la finalul cursului.”

 

E normal să te simți descurajat

 

Nu poate să meargă totul într-o notă pozitivă în mod constant. Periodic te vei simți obosit sau te vei enerva dacă nu înțelegi o noțiune din prima sau nu îți vine din prima o idee pentru a rezolva o anumită problemă. Am pățit cu toții asta și oricât de mult ne-ar plăcea un domeniu, uneori ne vine să rupem tastatura în două și să nu mai vrem să auzim vreodată de un subiect.

O să existe momente în care vei șterge fișiere de configurări de pe echipamente, o să-ți formatezi din greșeală calculatorul sau vei da ”drop” tuturor datelor dintr-o bază de date. Chiar și aceste greșeli fac parte din proces. E mult mai bine să se întâmple când ești încă în ”ramp-up” cu învățarea decât în practică.

Treci peste. Respiră adânc, schimbă contextul, fă o pauză de 15 minute, dar nu te opri din cauza unei probleme sau a unei descurajări de moment. Ești om, e normal să te lovești și de astfel de probleme, iar în retrospectivă, din problemele întâlnite vei învăța mai multe decât din lucrurile care îți ies perfect de la un capăt la altul.

 

“Ce să fac mai departe?”

 

De multe ori primim întrebări de genul: ”Am terminat cursurile de Java 1 Associate și Baze de date SQL. Ce să fac mai departe?”. Nu există un răspuns corect la această întrebare. Nu poate nimeni să îți dicteze care sunt următorii pași fără ca tu să știi unde vrei să ajungi. Dacă știi exact ce vrei să faci, care îți este țelul te putem ajuta cu indicații, cu sugestii bazate pe cei 14 ani de experiență pe care i-am acumulat, dar nu există o rețetă universală pe care să o oferim.

După cum am subliniat și mai sus, important este să cauți un caracter practic al noțiunilor studiate. Să încerci să utilizezi tot ce ți s-a prezentat într-un alt context decât didactic. Inclusiv interviurile tehnice reprezintă un mod în care să verifici cât de stăpân ești pe ceea ce ai învățat. În felul acesta capeți și o idee mai bună legată de ceea ce se așteaptă de pe piața de muncă pentru a lucra într-un domeniu și îți identifici punctele slabe. Nu există nicio rușine în a răspunde cu nu știu la o întrebare. Important este ca după ce ai răspuns în felul acesta, să reții ce anume nu știai și să cauți răspunsuri la întrebare.

Nu este nimic greșit în a trece de mai multe ori prin aceleași noțiuni, provenit din surse diferite. Chiar și instructorii noștri fac asta. Explorarea din mai multe perspective a acelorași noțiuni îți poate oferi o vedere de ansamblu, poți afla diverse tips&tricks. Încearcă totuși să nu bați pasul pe loc. Nu e nevoie să reiei săptămânal noțiunile de bază de programare obiect-orientată, dar dacă găsești un tutorial care are review-uri bune, acordă-i câteva minute. Poate afli ceva nou sau îți clarifici ceva neînțeles în trecut.

 

Nu te simți intimidat de procesul tău de învățare, cu toții am trecut prin asta. Acordă-ți răbdarea și timpul necesare și vei ajunge și în punctul în care vei vedea rezultate concrete!

 

    Sponsori și parteneri