fbpx

Dezvoltarea ta ca Programator – Curs de Structuri de Date și Algoritmi

Scurt istoric Structuri de date și Algoritmi

Structurile de date stau la baza a tot ce folosim în era noastră modernă. Primele structuri de date utilizate au fost șirurile (arrays), dar acestea aveau un mare dezavantaj atunci când voiam să stocăm date într-un calculator în acest fel.

Cum ar fi să avem toate foile pe care le-am folosit în viața noastră într-un singur loc, fără dosare, fără organizare? Doar un teanc de foi amestecate … mai rău ca birocrația din România, măcar noi cerem dosar cu șină, sau, mai cunoscut spus, “Dosar cu șină aveți?”. Acest tip de stocare se numește “flat filesystem” și chiar a fost folosit la începuturile utilizării calculatorului. Pe lângă faptul că este foarte greu să găsești ceva într-un astfel de director, fiecare fișier trebuia să aibă un nume diferit. Prima apariție a directoarelor pe mai multe nivele, așa cum le folosim și astăzi, a fost în 1965. Asta permitea utilizatorilor să aibă un director într-un director, care poate și el să fie într-un alt director. Această structură este una arborescentă și este creată folosind logica arborilor, o structură de date esențială pentru zilele noastre.

 

De ce Structuri de date și Algoritmi?

Nu este suficient să știi să scrii cod ca să devii un programator. Trebuie să începi prin a te gândi la modul în care vei scrie ceva. O aplicație poate să aibă același aspect, dar să fie realizată în diferite feluri. Acest lucru este esențial de ținut minte în programare. Nu numai că aplicația trebuie să funcționeze și să îndeplinească scopul ei, dar și structura ei este foarte importantă. Pentru ca un program să se miște rapid, fluid pentru ochiul uman, trebuie ca programatorul, care l-a dezvoltat, să-l fi gândit de la început și să-i fi făcut un design. Poate că încă este crezut că programatorii scriu cod toată ziua, dar acest lucru nu este deloc adevărat. Programatorii trebuie să facă design-ul programului sau modulului pe care trebuie să îl implementeze, să rezolve bug-urile apărute, dar mai sunt și alte probleme administrative. De fapt, în medie, programatorii scriu cod mai puțin de o oră pe zi (sursă).

Structurile de date și algoritmii pe care un programator îi folosește pentru a rezolva o anumită problemă arată cum gândește el și spune nivelul pe care acesta îl are în a scrie cod. Acestea trebuie învățate încă de la începutul drumului în programare pe care îl parcurge o persoană care vrea să intre în acest domeniu. Un curs de structuri de date și algoritmi este foarte important pentru:

  • Studenții care studiază informatica: în toate academiile / facultățile / școlile care își propun să ajute o persoană să devină dezvoltator de software acest curs este nelipsit.
  • Programatorii începători: un curs de structuri de date ajută la dezvoltarea gândirii algoritmice și, la final, va rezulta un programator care face aplicații mai eficiente și mai bine organizate.
  • Profesioniști din industrie: Și pentru aceștia este foarte util un curs de structuri de date pentru a putea căpăta mai multă încredere în a aborda probleme mai complexe.

 

Beneficiile Structurilor de date și a Algoritmilor

Chiar dacă ne-am axat pe această latură, un curs de structuri de date nu este doar pentru începători. Există cursuri de diferite niveluri de dificultate, oferind astfel o opțiune pentru fiecare. În urma acestui curs îți vei dezvolta:

  • Gândirea algoritmică: Plecând de la probleme de bază, precum sortarea șirurilor, veți învăța cum să dezvoltați algoritmi și mai complecși.
  • Optimizarea performanței: Cursul vă va ajuta să înțelegeți conceptele de complexitate algoritmică, precum notația Big O. Veți învăța să calculați această complexitate și de ce este important să avem o complexitate cât mai mică.
  • Înțelegerea structurilor de date: Veți învăța de ce avem nevoie de structuri de date pentru a stoca informația eficient. Sunt prezentate listele, stivele, cozile, arborii, dar și tabela hash (sau dicționarele).
  • Abilități de implementare: Nu este suficient să știm doar conceptual cum arată și cum funcționează o listă, un arbore sau o stivă, este necesar și să știm cum să implementăm și să folosim așa ceva. Un astfel de curs oferă și acest lucru.
  • Algoritmi de sortare și căutare: Cele mai cunoscute și importante probleme din lumea programării sunt sortarea unui șir și căutarea unei valori într-un șir în mod eficient. Un curs de structuri de date conține aceste probleme și oferă și explicații pentru abordările folosite.

 

Concluzie

Pe lângă lucrurile pe care le înveți pentru a deveni un programator mai bun, cursul de structuri de date te ajută și să îți găsești locul de muncă de mult căutat. Întrebări din acest curs sunt nelipsite la un interviu tehnic. Parcurgerea acestui curs îți oferă o șansă mai bună într-un astfel de interviu.

În concluzie, un astfel de curs este foarte important atât pentru a deveni un programator mai bun, cât și pentru a căpăta un loc de muncă în această industrie.

Articol scris de: Radu Gavrilă

Creatorul cursului: Structuri de date și Algoritmi

    Sponsori și parteneri