fbpx

10 Motive pentru care trebuie să știi Python

Știm că este dificil să îți începi cariera ca și programator. 

Dacă te afli aici, cel mai probabil deja ai auzit câteva lucruri despre Python – poate ți l-a prezentat un prieten sau a apărut prin rezultatele căutării când te documentai pe cont propriu despre domeniul IT. În orice caz, ți-a stârnit interesul și te gândești mai bine să te apuci de învățat acest limbaj.

Iată topul nostru format din 10 motive pentru care acest limbaj este atât de popular și reprezintă o alegere bună pentru tine. 

 

 

1.Sintaxă foarte simplă

 

Sintaxa într-un limbaj de programare reprezintă regulile de scriere și pot fi văzute asemenea unor reguli gramaticale. În Python vei observa că vei folosi o sintaxă ușor de urmărit, de înțeles și care este apropiată de limbajul natural. Fie că ai experiență în domeniul tehnic sau că nu înțelegi încă sintaxele limbajelor precum: C++/Java/SCALA – Python este cea mai bună alegere pentru tine. Încă de la începutul acestui limbaj, unul dintre principalele criterii pentru dezvoltarea sa a fost ușurința citirii și scrierii. Nu conține foarte multe reguli sau cazuri speciale ce trebuie tratate, lucru care te va încuraja să scrii cod pe cont propriu și să rezolvi cu ușurință problemele de care te lovești.

 

2. Frecvent utilizat în Web Development

 

Probabil ai observat că majoritatea aplicațiilor pe care le folosești în viața de zi cu zi au migrat în ultimii ani spre un format web, pentru a permite accesul utilizatorul de oriunde, oricând – fără a mai avea dependența de o mașină locală. De exemplu, într-o aplicație web bancară te poți autentifica cu ușurință de la birou, de acasă sau de pe telefon și să efectuezi tranzacții cu ușurință.

Python are un număr de framework-uri care au câștigat foarte multă popularitate în ultimii ani în acest domeniu, precum: Django, Flask, Pylons. Acestea sunt suficient de stabile și dau o viteză ridicată aplicațiilor, fiind în prezent folosite de firme precum: Spotify, Instagram, Dropbox, Airbnb, Netflix, Uber. 

 

3. Popularitatea în scripting 

 

Python nu este folosit doar pentru dezvoltarea de aplicații complete, are de asemenea proprietățile necesare unui limbaj potrivit de scripting. Asta înseamnă că poate să fie folosit cu ușurință, datorită bibliotecilor sale pentru a rezolva diverse cerințe în mod rapid și a le automatiza. De ce contează asta? Pentru că bibliotecile conțin funcționalități deja implementate și pot fi reutilizate oricând. De aceea nu este necesar să rescrii același cod mereu.

 

4. Python este cerut în automatizare 

 

Indiferent de domeniul în care activează, orice firmă își dorește să aibă automatizate procesele repetitive,  deoarece eficientizează modul de lucru. Procese precum: crearea rapoartelor, colectarea datelor, a notificărilor, sau a testării. Python este limbajul perfect pentru a implementa orice tip de automatizare, având integrări foarte avansate cu utilitare precum: Selenium, behave, Robot Framework, guibot.

Deci data viitoare când te afli la muncă și observi o serie de operații repetitive pe care le execuți zilnic, gândește-te cât de ușoară ți-ar fi viața dacă le-ai automatiza cu Python.

 

5. Include numeroase biblioteci pentru data science 

 

AI (inteligența artificială) este într-o creștere constantă și începe să fie integrată în din ce în ce mai multe aplicații pe care le utilizăm în fiecare zi. Nu vom ajunge la povești science-fiction ca Terminator în viitorul apropiat , dar pentru a ține pasul cu această nouă direcție este recomandat să înveți un limbaj care oferă o bună integrare cu data science-ul. 

Din fericire, în Python se regăsesc multiple biblioteci care au fost deja dezvoltate timp de mai mulți ani și testate cu succes într-un număr mare de contexte – de la procesare de imagini până la tehnici de deep-learning (scikit-learn, OpenCV, TensorFlow, FANN etc.). Pentru asta, noi am pregătit special un curs de Machine Learning Fundamentals.

 

6. Creșterea cererii cunoștințelor de Python pe piața muncii 

 

Inițial nefiind atât de căutat, Python a ajuns totuși în prezent unul dintre limbajele preferate de către companii. Indiferent de domeniul pentru care aplici (networking, automatizări, development, testare, administrare de sistem ș.a.) și indiferent de nivelul de experiență (junior, middle, senior) vei observa că Python este cel mai popular.

Această tranziție a avut loc treptat, iar motivele enumerate mai sus sunt doar câteva care au influențat angajatorii să ceară acest limbaj. Data viitoare când te uiți peste descrierea poziției pe care aplici la un job s-ar putea să-ți sară în ochi mențiunile legate de Python, iar pe viitor, când te vei afla la un interviu rezolvând cerințele de programare cu ajutorul acestui limbaj, s-ar putea să ai automat o bilă albă. 

 

7. Creșterea popularității printre developeri seniori

 

Indiferent de clasamentele pe care le urmăriți – StackOverFlow, TIOBE, PYPL –  Python s-a bucurat de o creștere majoră a popularității și utilizării între developerii cu experiență, în mod special în ultimii 5-6 ani. În majoritatea clasamentelor se află chiar pe prima poziție, iar acolo unde nu o face, cu siguranță este în top 3.

Este important de știut acest lucru pentru că există o evoluție continuă a limbajelor de programare, iar faptul că acesta începe să fie preferat și de persoanele cu ani de experiență în domeniu arată stabilitatea și posibilitățile de dezvoltare pe care le pune la dispoziție Python.

 

8. Ai la dispoziție librării pentru orice fel de aplicație 

 

Indiferent că îți propui să dezvolți o aplicație pentru monitorizarea cheltuielilor din casă sau organizarea calendarului, cu siguranță există cel puțin o librărie care să te ajute.

Dacă încă nu ți-ai ales limbajul cu care vrei să lucrezi sau chiar dacă ai început să lucrezi deja cu un alt limbaj și te-ai hotărât să migrezi către Python cu siguranță bibliotecile pe care le utilizai deja au suport și în cadrul limbajului și vei găsi ceva care din punct de vedere funcțional o să fie mai ușor de folosit și de înțeles.

 

9. Testarea e accesibilă cu Python 

 

Orice aplicație are nevoie să fie testată înainte să ajungă la clienți. Nicio firmă nu își dorește să livreze aplicații cu defecte iar testarea manuală poate să consume destul de mult timp. Datorită framework-urilor ce sunt integrate în cadrul Python, precum PyTest, Selenium, Faker, PyUnit, Unitest – testarea devine ușor de realizat pentru orice membru al unei echipe – de la developeri la product owners.

Bonus: În general rolurile deschise pentru testarea automată necesită cunoștințe de bază Python și măcar unul dintre aceste framework-uri. Dacă nu ești chiar la început în domeniul IT și ai emoții în legătură cu aplicarea pe o poziție de programator junior, poți încerca să-ți dovedești aptitudinile pe o poziție de testare automată, după care să faci treptat trecerea către dezvoltare software.

 

10. Vei face parte dintr-o comunitate – Python Foundation 

 

Python are o comunitate care lucrează în mod activ pentru dezvoltarea limbajului și se ocupă nu doar de îmbunătățirea performanței în sine, ci și de o documentare cât mai bună a metodelor și funcționalităților pe care acesta le aduce. Pe site-ul oficial (python.org) vei găsi foarte multe mențiuni despre tutoriale pe care le poți urmări la începutul învățării acestui limbaj, mediile de dezvoltare recomandate și vei avea și posibilitatea să ridici întrebări celor cu mai multă experiență.

Inclusiv și pe alte site-uri, precum StackOverflow, comunitățile programatorilor în Python sunt cunoscute în mod special pentru timpul rapid de răspuns și modul în care soluțiile propuse sunt explicate foarte în detaliu.

Python este cel mai ușor limbaj de învățat, cu aplicabilitate imediată, asta făcându-l potrivit ca prim limbaj de programare pentru începători și și mai potrivit pentru cei care cunosc deja noțiuni de programare.

În concluzie, Python îți oferă o multitudine de motive pentru care să îl alegi ca și prim limbaj sau următor limbaj de programare. Noi am încercat să ne axăm doar pe cele mai importante dintre acestea, dar în spate sunt multe altele pe care le vei descoperi pe cont propriu. Pentru a face asta va fi nevoie să scrii primele tale linii de cod, să te lovești de primele tale erori și să găsești soluțiile de care vei avea nevoie.

 

    Sponsori și parteneri