fbpx

Cum faci reconversia profesională?

Reconversia profesională poate părea, de cele mai multe ori, dificil de făcut. Dacă unii dintre noi fac acest pas deoarece simt ca jobul actual nu le mai aduce nicio satisfacție, în contextul actual de criză, reconversia profesională poate veni ca o necesitate pentru a-ți mentine un anumit nivel de siguranță financiară și pentru a te adapta la modificările de pe piața muncii.

Reconversia profesională presupune un proces al cărui obiectiv este schimbarea parțială sau totală a domeniului de activitate. Un astfel de proces de reconversie este necesar în situația în care activitatea desfășurată în prezent nu (mai) corespunde așteptărilor în plan profesional.

Reconversia profesională poate fi făcută la începutul traseului profesional în situația în care de exemplu, studiile absolvite nu au fost cele potrivite.

Totodată, această nevoie poate apărea la persoane care și-au construit cariera într-un anumit domeniu, însă din varii motive, constată că nu se mai regăsesc în ceea ce fac.

Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru reconversia profesională?

1.Evaluarea contextului profesional cu scopul de a recunoaște cauzele nemulțumirilor

Dacă sursa de nemulțumire are legătură cu veniturile financiare sub așteptări sau cu mediul de lucru, cel mai probabil nu este necesară reconversia profesională.

În aceste situații, două dintre alternative ar putea fi: renegocierea condițiilor contractuale sau optarea pentru o altă companie.

În schimb, dacă natura activității profesionale desfășurate este cauza nemulțumirilor, într-adevăr o reconversie profesională poate fi soluția.

2. Identificarea profesiei potrivite pentru reconversia în carieră

Dacă după analiza contextului profesional se constată că este necesară o schimbare a activității, un pas esențial este reprezentat de identificarea zonei profesionale de interes.

În acest context, una dintre alternative poate fi transformarea unui hobby în job. Pasiunile pe care le avem corespund personalității și motivației noastre intrinseci și de multe ori sunt dobândite prin prisma lor competențe și cunoștințe în respectivul domeniu.

3. Construirea unui plan de carieră

Planul de carieră este fundamental în această situație, întrucât conferă vizibilitate în raport cu etapele și instrumentele specifice care fac posibilă migrarea către noua zonă profesională.

4. Identificarea programelor de training și cursurilor de specialitate

Reconversia profesională nu presupune de fiecare dată o schimbare radicală. De asemenea, indiferent de context, experiența acumulată anterior și programele de studii pot fi puse în valoare în noua perspectivă profesională.

Însă, de cele mai multe ori, sunt necesare cursuri sau programe de training care să facă posibilă profesarea în noul domeniu de activitate.

5. Identificarea oportunităților de job

Dacă din punct de vedere financiar nu este posibilă reconversia profesională, se poate opta pentru activități de voluntariat sau internship în paralel, astfel încât să fie facilitat procesul de familiarizare cu noul domeniu de activitate.

Totodată, pentru a spori șansele de a profesa într-o perioadă de timp rezonabilă în noua arie profesională este necesar să fie abordate toate canalele relevante de job-uri.

Având în vedere faptul că latura profesională este o componentă importantă în viața fiecăruia dintre noi și influențează inclusiv planul personal, chiar dacă o schimbare presupune la început un efort susținut, dacă aceasta este necesară, pe termen mediu și lung este cu siguranță cea mai eficientă decizie.

În cazul persoanelor care aleg să apeleze la un specialist cu scopul de a fi susținuți în acest demers, este important să fie știut faptul că acesta va facilita procesul de identificare a zonei profesionale de interes, însă nu va influența alegerile.

De asemenea, un astfel de specialist este necesar să utilizeze instrumente psihologice validate științific și să fie conectat în mod real la piața muncii.

Te-ai gândit la o reconversie profesională în IT?

Dacă răspunsul este da, noi, la Telecom Academy, am creat un program de mentorat special, „30 Weeks-For-IT”. Programul de Mentorat „30 Weeks-For-IT” este un program intensiv de studiu care are la bază un sistem studiat, documentat și îmbunătățit. Acesta se desfășoară pe parcursul a 30 de săptămâni și conține toate tehnologiile necesare obținerii unui job în domeniul IT&C, în funcție de obiectivele pe care tu ti le-ai setat și pe care noi, Telecom Academy, le-am validat ca fiind obiective și reale.

Cum se face reconversia prin acest Program de Mentorat?

  1. Evaluăm nivelul inițial al potențialului tău și al aptitudinilor tale (vei avea de susținut un test de inteligență, logică, personalitate, carieră)
  2. Stabilim obiective reale de studiu, după ce analizăm și interpretăm rezultatele testelor
  3. Dezvoltăm un plan de pregătire personalizat pentru cele 30 de săptămâni care va include: 8-10 cursuri (cu predare fizică, virtuală sau online în regim self-study), ore cu Mentori de Carieră și Mentori Tehnici

4. Te pregătim științific

5. Optimizăm profilul de LinkedIn și CV-ul

6. Organizăm simulări de interviuri tehnice

7. Vei alege cea mai bună ofertă de angajare

De ce să îți începi reconversia profesională prin programul „30 Weeks-For-IT”?

  • vei beneficia de un plan de studiu complet special creat astfel încât TU să obții un job în IT (Software Developer, Network Engineer, DevOps Engineer, Front-End Developer, Back-End Developer, Full-Stack Developer și nu numai)
  • vei avea 60 de ore 1-to-1 cu un Mentor Tehnic (sau mai mulți)
  • vei avea 10 ore 1-to-1 cu un Mentor de Carieră
  • vei avea acces la toate training-urile necesare pentru a obține job-ul dorit, fizic sau remote, depinde de preferința ta

Dacă dorești să afli mai multe despre modul în care funcționează acest program, dacă o carieră în IT este potrivită pentru tine și cum arată un Plan de Pregătire personalizat, rezervă-ți locul la discuția preliminară cu Mentorul în Carieră, care îți va evalua potențialul și aptitudinile prin multiple testări, dar îți va crea și o programă personalizată de studiu.

 

 

    Sponsori și parteneri