De ce să utilizezi Power BI ca tool de BI?
28.04.2022
Tool-urile de vizualizare au devenit extrem de populare în ultimii ani datorită beneficiilor multiple pe care le aduc utilizatorilor și, mai ales, business-ului.
Ca analist de Business Intelligence sau analist de date, cu siguranță trebuie să cunoști cel puțin un tool de vizualizare la nivel avansat întrucât acestea fac parte din activitatea zilnică și se regăsesc în toate fișele de job ce descriu astfel de locuri de muncă. Bineînțeles, tool-urile de vizualizare te pot ajuta și în alte domenii, inclusiv în cele de programare.
Printre cele mai importante beneficii ale utilizării acestor tool-uri amintim:
– o analiză mult mai bună asupra business-ului;
– posibilitatea de a lua decizii în timp record, deoarece datele sunt afișate într-o formă foarte clară și subliniază exact ceea ce dorim să vedem;
– identificarea unor pattern-uri și a erorilor.
Motivele și beneficiile de a învăța Power BI sunt multiple, iar acest lucru conduce și la cererea mare de analiști dar și la o ofertă generoasă de tool-uri pe piață.
În articolul de azi, vom vorbi de unul dintre cele mai cunoscute și utilizate tool-uri de vizualizare: Power BI.
Așadar, de ce este Power BI unul dintre cei mai mari jucători de pe această piață?
- Este un serviciu Microsoft, iar acest lucru îi confirmă poziția de lider pe piață. Lăsând la o parte faptul că nimeni nu poate contesta notorietatea brand-ului Microsoft în lumea corporate de business și IT, Power BI se poate conecta extrem de ușor cu celelalte servicii Microsoft, ajutând utilizatorul să extragă informații din alte surse de date în timp record.
Sursă imagine aici.
- Este ușor să conectezi datele
Power BI reușește să conecteze datele într-un singur loc extrem de ușor. Aceest lucru oferă o mai mare accesibilitate, organizare și vizibilitate în raportare. În prezent, tool-ul acceptă până la 70 de conectori, permițând companiilor să încarce date dintr-o gamă largă de surse bazate pe cloud foarte utilizate, cum ar fi Azure (Azure Dată Warehouse), DropBox, Google Analytics, OneDrive și SalesForce, pe lângă Excel, fișierele CSV și datele localizate la nivel local, cum ar fi baza de date SQL.
Cu acești conectori, se pot încărca dashboard-uri Power BI preconstruite în câteva secunde și se pot efectua analize de date în câteva minute. Bineînțeles, se pot personaliza elemente după bunul plac începând de la zero prin importarea seturilor de date și dezvoltarea propriilor dashboard-uri și rapoarte.
Este simplu să transformăm rapid datele în vizualizări semnificative. Microsoft Power BI face acest lucru posibil prin sistemul de tip drag & drop pentru a crea elemente vizuale, prin alegerea tipurilor de grafice și a datelor pe care dorim să le afișăm într-un mod interactiv. Dacă nu sunt necesare transformări ale datelor, putem crea un raport în câteva minute după ce am importat datele.
- Este performant în lucrul cu volume mari de date
Power BI poate integra surse de date foarte mari, acest lucru îl face potrivit pentru companii care gestionează volume mari de date, reușind să ofere o performanță înaltă chiar și atunci. Pe lângă acest lucru, se pot accesa modele de recunoaștere a imaginii, text analytics și se pot crea modele de machine learning.
- Oferă vizualizări de tip custom
Power BI oferă o gamă largă de vizualizări personalizate, adică vizualizări realizate de dezvoltatori pentru o anumită utilizare. Imaginile personalizate sunt disponibile pe Microsoft marketplace. Pe lângă setul general de vizualizări disponibile, puteți utiliza vizualizări personalizate Power BI în dezvoltarea rapoartelor și a dashboard-urilor. Gama de vizualizări personalizate include KPI-uri, hărți, diagrame, grafice, etc.
Dashboard-urile și rapoartele se actualizează în timp real, pe măsură ce datele sunt transmise sau integrate în flux, ceea ce oferă utilizatorilor posibilitatea de a rezolva problemele și de a identifica rapid oportunitățile. Orice raport sau dashboard poate afișa și actualiza date și imagini în timp real. Sursele de date în flux pot proveni din diverse baze de date, rețele sociale sau orice alte surse din care datele pot fi colectate sau transmise în timp real.
- Utilizarea Power BI Service
Serviciul Power BI este un serviciu cloud securizat găzduit de Microsoft, care permite utilizatorilor să vizualizeze dashboard-urile, rapoartele și aplicații Power BI (un tip de conținut care combină dashboarduri și rapoarte asociate folosind un browser web sau prin aplicații mobile pentru Windows, iOS și Android). Serviciul Power BI permite dezvoltatorilor să colaboreze în interiorul workspace-urilor pentru a crea conținut, dar și să seteze actualizări programate ale seturilor de date.
Pe lângă motivele prezentate, există multe alte aspecte pentru care companiile aleg să utilizeze Power BI – ceea ce determină tot mai mulți analiști de business să se specializeze în utilizarea acestui tool. După cum știm, domeniul analizei datelor presupune dezvoltare și învățare continuă pentru a fi la curent cu cele mai noi cerințe de business.
În cadrul cursului Microsoft Power BI oferit de Telecom Academy veți învăța toate informațiile prezentate mai sus, ce vă vor fi utile în orice proiect de Business Intelligence, și, mai ales, în promovarea interviurilor de angajare și în obținerea certificării Exam PL-300: Microsoft Power BI Data Analyst.
Instructor Diana Stoica